7 tips voor tuinverlichting in je tuin

0
367
tuinverlichting

Een van de dingen die ontzettend populair geworden is sinds de lockdowns is tuinieren. Ook nu is lekker bezig gaan in je tuin nog iets wat veel mensen doen. Naast het onkruid trekken, gewassen planten en het gras maaien is het een plek waar je lekker kunt relaxen.

Maak er daarom een gezellige tuin van met de nodige sfeerverlichting, want met de juiste verlichting is je tuin helemaal af. Kies je bijvoorbeeld voor design tuinverlichting dan kun je zowel in de zomer als in de winter genieten van een sfeervol verlichte tuin. In dit artikel geven we je een paar handige tips voor lampen in je tuin.

1. Maak een duidelijk plan voor tuinverlichting

Het klinkt misschien overdreven, maar het is aan te raden om een verlichtingsplan te maken. Doe dat het liefst al meteen aan het begin, bijvoorbeeld wanneer je net ergens komt wonen. Op basis daarvan kun je namelijk kabels leggen voor lampen her en der in de tuin. Om te kijken wat waar past, is het prettig om te werken met waxinelichtjes. Zet deze op de plekken neer waar je design tuinverlichting of andere lampjes wil hebben zodat je goed kunt zien of het past of niet. Bekijk de tuin vanaf verschillende hoeken om te kijken of het een match is.

2. Ga voor contrast en kleur in tuinverlichting

De kans is groot dat je met tuinverlichting een bepaalde sfeer aan wilt brengen in je tuin. Daarom past het niet heel goed om alleen maar felle lampen met wit licht te plaatsen. Je kunt beter kiezen voor een mooie combinatie tussen licht en donker, waarbij je de tuin op sommige plekken uitlicht met verlichting. Kijk hierbij goed naar de kleur van de lampen; een warme lichtbron geeft meer gezelligheid terwijl wit licht juist heel modern is. Het is maar net waar je van houdt.

3. Wissel af met spotjes, lantaarns en meer lampen

Wat zo leuk is aan een (grote) tuin is dat je flink kunt afwisselen met soorten lampjes. In zo’n groene oase is het bijvoorbeeld heel mooi om sfeervolle lantaarns neer te zetten, maar kun je ook optimaal gebruik maken van moderne spotjes in de grond en op de muren. Wat uiteraard ook niet mag ontbreken, is een sfeervolle lichtslinger met outdoorlampjes. Zo’n slinger staat superleuk bij een zitje, maar ook erg mooi tussen de bomen of struiken. Wissel in ieder geval voldoende af.

4. Sprookjesachtig effect met grondspots bij bomen

Beschik je of een of meerdere bomen in je tuin of heb je een ander pronkstuk waar je trots op bent? Hoe bijzonder is het om zo’n groen stuk uit te lichten met een grondspot? Daarmee creëer je in ieder seizoen een sprookjesachtig effect. Ook heb je net wat meer licht in de tuin zonder dat het direct overbelicht is. Dit zorgt voor een sfeervol en moderne look. Je kunt grondspots ook gebruiken bij heesters, bamboe of schuttingen.

5. Voldoende tuinverlichting bij zitplekjes in de tuin

Natuurlijk is tuinverlichting meer dan alleen een sfeervolle toevoeging van lampjes aan je tuin. Het is ook wel prettig dat je er daadwerkelijk gebruik van kunt maken wanneer je op een lange zomeravond in de tuin zit of wanneer je in de winter rondom een vuurtje zit met familie. Zorg daarom voor voldoende tuinverlichting bij de zitplekjes in je tuin. Wissel af met sfeervolle design tuinverlichting én handige fellere lampen die je aan kunt zetten wanneer het nodig is. 

6. Donkere hoeken in de tuin uitgelicht

Wanneer je over een grote tuin beschikt, heb je misschien een paar donkere hoeken waar je weinig zicht op hebt. Meestal zijn dit hoeken achterin de tuin die grenzen aan een schutting met buren, aan een stuk natuur of aan de openbare weg. Voor je eigen gevoel van veiligheid kan het helpen om deze donkere hoeken uit te lichten. Dat hoeft niet met felle lampen, maar kan al goed met bijvoorbeeld spotjes of lantaarns. Daarmee zorg je voor gezelligheid én kun je een oogje in het zeil houden.

7. Slimme tuinverlichting voor extra comfort

Wat we tot slot tegenwoordig ook vaak zien, is slimme verlichting in de tuin. Dat is niet zo vreemd, want met dergelijke smart lights kun je je tuinverlichting vanaf je mobiele telefoon aan- en uitzetten – ook wanneer je niet eens thuis bent. Een ander groot voordeel aan slimme verlichting is dat je een lichtplan in kunt stellen met een timer. Daarbij heb je de mogelijkheid om de lampen in je tuin in allerlei kleuren te laten shinen. Dat ziet er in combinatie met design tuinverlichting al gauw heel stijlvol uit.