Algemene informatie bamboe

0
455

Sommige bamboes hebben de neiging om met worteluitlopers kriskras door de tuin te wandelen. Dat brengt tuiniers (v/m) tot wanhoop. Hoe houdt u bamboe binnen de grenzen?
Hebt u meer of andere informatie nodig over bamboe? Andere websites wijzen u de weg.

Bamboes die onbedoeld gedrag vertonen door kriskras in de omgeving van de standplaats uitlopers boven de grond te laten uitkomen, worden al gauw onder woekeraars genoemd. Dat is een misvatting. De bamboe die het betreft, verbreidt zich op zijn natuurlijke manier. Er zijn twee typen te onderscheiden als we naar de wortels van bamboe kijken: polvormende soorten en soorten met worteluitlopers. Van het eerste type (pachymorfe type) heb je nauwelijks last. Zij breiden zich concentrisch of evenwijdig aan de pol uit. Het tweede type (leptomorfe type) breidt zich uit met lange worteluitlopers, die her en der de kop kunnen opsteken. Het afknippen van de uitlopers helpt tijdelijk en zorgt voor vertakkingen van het wortelgestel. Toch zijn er mogelijkheden om die wildgroei te beteugelen.

Beperking van de worteluitlopers komt neer op het ondergronds omheinen van de betreffende bamboe. Sommigen doen dit met eenvoudige voorzieningen zoals het ingraven van betontegels (50 x 50 cm) of ze planten van het begin af aan de bamboe in een rioolbuis met een flinke doorsnede of gebruiken een grote metselspeciekuip, waaruit de bodem is verwijderd. Er zijn wortelgeleidingsmiddelen te koop. De meeste bamboekwekerijen kunnen u daarover inlichten of verkopen wortelgeleidingsplaten of -schermen. De producten staan bekend onder de naam wortel- of rhizoombegrenzer. Zo is er Flex-wortelgeleiding of zijn er pp-platen. Die platen zijn er in diverse hoogten: 50, 65 of 75 hoog in lengten per strekkende meter. Men kan u adviseren over de nodige dikte van het materiaal. Dat is afhankelijk van de worteldruk, die een bamboe kan uitoefenenen. Prijzen variëren naar gelang de hoogte en dikte. Ter indicatie: 1,70 – 2,50 euro per strekkende meter.

Andere sites over bamboe

Misschien handig als u meer of andere informatie over bamboes wenst:
De Oerkracht (bamboe-ideetuin)
Bamboe Informatiecentrum Nederland (en bamboespecialist Charley Younge in Schellinkhout)
Bamboo Giant Nederland (Asten, Noord-Brabant)
Bamboekwekerij Jos Palen (Valkenswaard)
Bamboekwekerij Pepinières de la Bambouseraie (Frankrijk: Duits-, Engels- en Franstalig)
European Bamboo Society Nederland (EBS)
Bamboe als haagplant
Algemene informatie en sooprtenbeschrijving

Al onze bamboes

Algemene informatie en enkele linksSemiarundinariaSasaPleioblastus
PhyllostachysIndocalamusFargesia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in