Ezelsoren in soorten en maten

0
970

Al in middeleeuwse tuinen is ezelsoor te vinden. Toen werden er geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven. Stachys officinalis is nu een vergeten soort.

Blad van Stachys byzantina wordt in de loop van het seizoen meer en meer bedekt met grijs haar

In de oudheid werd het blad gebruikt om wonden te verschonen en de gedroogde bladeren om bij verkoudheid neus en hoofd verlichting te bieden. In de moderne tuin wordt in hoofdzaak Stachys byzantina gebruikt vanwege het opvallend grijsgroene blad.

De ezelsoor komt in Europa van nature voor in bloemrijke weiden. Stachys alpinus is te vinden in Alpenweiden en Stachys corsicus groeit in spleten van rotsen op Sardinië en Corsica. Deze planten blijven beduidend lager dan de gekweekte soort. Deze soorten worden andoorn genoemd. Ezelsoor en andoorn behoren tot de familie van de lipbloemigen (Labiatae). Een ezelsoor krijgt in de loop van het seizoen steeds meer grijze beharing op het blad. De plant groeit op droge grond en de haren worden gebruikt om dauw te vangen en om verdamping te remmen.
Stachys byzantina (voorheen: Stachys olympicus) wordt dertig tot zeventig centimeter hoog. In een tuin met ‘grijzen’ of een rotstuin mag hij zeker niet ontbreken. Een ezelsoor is onder andere mooi te combineren met lavendel, Alsem (Artemisia) en vrouwenmantel.

  Stachys byzantina
Stachys byzantina ‘Big Ears’ bloeit met diep purperroze bloemen Bloemen van Stachys byzantina zijn onopvallend en klein

Een ezelsoor bloeit in juni tot en met september. Ze zijn eigenlijk alleen mooi in een zonrijke en droge zomer. Na een regenbui liggen de bloem- en bladstengels er plat neergeslagen bij; echt als een doorweekte ezel. Zodra de zon aan sterkte wint, richten de stengels zich weer op. De bloemen van een ezelsoor staan in witviltige schijnaren. De bloemen bloeien niet allemaal tegelijk; willekeurig ontluiken een paar bloemen aan de schijnaar. Stachys bloeit daardoor, in de tijd gezien, erg lang. Plant Stachys op een droge, zonrijke tot half schaduwrijke plaats op de voorgrond in de border. De grond moet licht humeus tot zandig zijn. Op kalkrijke grond groeit Stachys vrijwel niet.

Soort/Variëteit Hoogte (cm) Bijzonderheden
Stachys byzantina 30 – 70 Blad smal, sterk grijs behaard. Bloei: juni – september
Stachys byzantina ‘Big Ears’ 40 Lang, smal blad. Bloei: juni – juli
Stachys byzantina ‘Primrose Heron’ 30 – 45 Wintergroen, blad met gele tint, behaard
Stachys byzantina ‘Silver Carpet’ 10 Blad zilverwit behaard. Bloei: juni – juli (bloeit weinig)
Stachys macrantha 60 Andoorn. Hartvormig, gebobbeld blad. Bloeit paarsroze in juli – september
Stachys grandiflora ‘Superba’ 50 Sterk generfd blad dat voornamelijk groen is. Bloeit paarsviolet in juli – september

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in