Bamboe: Fargesia

0
593

Fargesia is een van de aantrekkelijste geslachten onder bamboe. De plant heeft sierlijk blad en opvallend gekleurde scheuten. De oude benaming (synoniem) van dit geslacht was Arundinaria.

F. rufa wordt tot één meter vijfentwintig hoog

De meeste soorten stammen af van moederplanten in China en de noordelijke streken van de Himalaya. Fargesia groeit, zoals de meeste geslachten onder de bamboes, op humusrijke, vochthoudende grond. Er zijn soorten, die geschikt zijn voor de tuin als solitair, voor in een kuip en ook als haag.

Het geslacht Fargesia telt ongeveer zes soorten. Hiervan zijn maar drie soorten en hun variëteiten echt van belang voor gebruik. Het is moeilijk om de soorten uit elkaar te houden; voor leken een welhaast ondoenlijke zaak. Fargesia murieliae, Fargesia nitida en Fargesia robusta zijn het geschiktst voor gebruik. Tussen de soorten zijn er geen opzienbarende verschillen wat blad betreft. In de kleur van de stengels/scheuten zijn er wel opmerkelijke verschillen. Fargesia muriliae heeft grijsblauwe stengels, Fargesia nitida heeft zwartpurperkleurige stengels en Fargesia robusta heeft groene tot geel gekleurde stengels.

F. robusta heeft de gunstige eigenschap niet te woekeren

De laatstgenoemde soort groeit bovendien niet vanuit een compacte pol (pachymorf). Wat niet van de twee andere soorten kan worden gezegd. Die groeien met worteluitlopers (polymorf).

Fargesia robusta is, zoals de tweede naam al doet vermoeden, een robuuste groeier. Deze bamboe kan gemakkelijk een hoogte bereiken van zes meter. Viereneenhalve meter hoogte is wel het minimum. Deze soort groeit polvormig en breidt zich langzaam in de tijd concentrisch uit. De bladen ontspruiten uit de scheden bij de knopen op de stengels. De jonge scheuten zijn aanvankelijk tussen de knopen (internodiën) groen van kleur, maar verkleuren naarmate ze ouder worden naar goudgeel.

F. nitida ‘Nymphenburg’
groeit compact

Bladen zijn spits langwerpig van vorm en hebben een frisgroene kleur.

Fargesia nitida ‘Nymphenburg’ is een middelhoog groeiende bamboe. De maximale hoogte die deze bamboe kan bereiken, bedraagt circa drieëneenhalve meter. De verschijningsvorm is wat je noemt luchtig. Hoge en lage stengels groeien door elkaar, wat een transparant uiterlijk oplevert. Alle soorten Fargesia nitida groeien ook uitstekend in de schaduw en dat kan van niet veel bamboesoorten worden gezegd. De opvallend zwarte tot purperkleurige internodiën steken fraai af tegen het groene blad. In het najaar en gedurende de winter verkleurt een aantal bladen geel om vervolgens af te vallen (ruien). Ze worden opgevolgd door weer frisgroene, nieuwe bladen.

Soort/variëteit Hoogte (cm) Haag Kuip Solitair Groep Winterhard
Fargesia fungosa < 350 cm + + +
Fargesia jiuzhaigou < 250 cm + + -/+
Fargesia murieliae < 350 cm + + + +++
Fargesia murieliae ‘Bimbo’ < 150 cm + + + + +++
Fargesia murieliae ‘Harewood’ < 350 cm + + + +++
Fargesia murieliae ‘Jumbo’ < 350 cm + + + + +++
Fargesia murieliae ‘Kranich’ < 400 cm + + + + +++
Fargesia murieliae ‘Simba’ < 350 cm + + + +++
Fargesia nitida < 350 cm + + + +++
Fargesia nitida ‘Eisenach’ < 350 cm + + + +++
Fargesia nitida ‘Nymphenburg’ < 350 cm + + +++
Fargesia nitida ‘Wakehurst’ < 350 cm + + + +++
Fargesia robusta < 600 cm + +++
Fargesia robusta ‘Pingwu’ < 500 cm + + + +
Fargesia robusta ‘Wolong’ < 500 cm + + +
Fargesia rufa < 200 cm + + ++
Fargesia utilis < 350 cm + + ++

+ geschikt
– niet geschikt
winterhardheid: + matig, ++ goed, +++ zeer winterhard

Al onze bamboes:

Algemene informatie en enkele linksSemiarundinariaSasaPleioblastus
PhyllostachysIndocalamusFargesia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in