Aronskelk, een oude stinsenplant

0
518

Aronskelken vallen op door hun zwaar met bessen bezette kolven. De oorsprong van de plant ligt in Italië. In België, Duitsland, Zuid-Limburg komen verwilderde planten voor langs heggen en onder struwelen in loofbossen. Op buitenplaatsen is de plant een geziene gast. Op vochtige, humeus kalkrijke gronden groeit de aronskelk uitstekend.

Arum italicum ‘Marmorata’ heeft
een wit dooraderd blad

Arum italica is de bekendste soort van de familie van de Araceae. In de herfst komt het blad te voorschijn. In april – mei bloeit de aronskelk. De bloem bestaat uit een haast onopvallende bleekgele kolf met schutblad. Het schutblad wordt beduidend langer dan de kolf en kan wel 25 cm lang worden. De bloempjes van de kolf zijn aan het boveneinde steriel, daaronder zitten mannelijke bloemen en weer daaronder steriele vrouwelijke bloemen. Helemaal onder aan de kolf zitten fertiele, vrouwelijke bloemen.

Ingevoerd

In 1683 is de plant ingevoerd in Nederland uit landen in het Middellandse-Zeegebied.

De bloeikolf is omgeven met een lang schutblad

In de duinen en op sommige buitenplaatsen komt met name de Italiaanse aronskelk in verwilderde vorm voor. Het is een van de stinsenplanten die er zijn. De verwilderde soort heeft of bleekgeel gemarmerd blad of het blad is helemaal groen. Van de verwilderde vorm zijn de bladeren spiesvormig en wel 30 cm lang.

Geen blad, wel kolven met bessen

Aronskelk heeft in de zomer vrijwel geen blad, wel in de winter en het vroege voorjaar. Tijdens de bloei is er wel blad aan de plant(en). Opvallend is dat de winterbladeren langer zijn dan de herfstbladeren. Arum italicum ‘Pictum’ verschilt uiterlijk niet zoveel van de variëteit ‘Marmorata’. ‘Pictum’ is meer gevlekt, terwijl bij ‘Marmorata’ het witgeel meer een netwerk vormt.
In juli verschijnen de kolven met opvallend rode of roodoranje bessen. De stelen waarop de kolven staan, zijn verheven boven het blad; voor zover dat dan nog aanwezig is. De bessen zijn giftig

en het sap is prikkelend. In vroeger tijden werd het sap van de aronskelk gebruikt bij de bereiding van stijfsel.

Aronskelken hebben kolven met (veel) giftige bessen

Over nog een aronskelk: Zantedeschia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in