Alles wat je moet weten voordat je kamerplanten koopt

0
170
kamerplanten

Van planten is keer op keer bewezen dat ze een positief effect hebben op onze mentale gezondheid en ons welzijn. Of het nu de rust van een buitenruimte is of een paar potplanten in je woonkamer, er zijn eindeloos veel voordelen aan het hebben van wat groen in de buurt. Als je klaar bent om wat meer groen aan te brengen in je huis door een kamerplant te kopen, lees dan verder voor alles wat je moet weten voordat je tot aankoop overgaat!

Onderzoek je plant

Voordat je een kamerplant koopt, moet je er zeker van zijn dat hij geschikt is voor je woonomgeving. Heb je voldoende licht? Is je huis droog of vochtig? Zijn er huisdieren die de plant zouden kunnen beschadigen? Al deze vragen moet je stellen voordat je een plant koopt. Zoek de specifieke plantensoort die je wilt hebben op en zorg ervoor dat hij in jouw woonomgeving goed kan overleven. Of je nu kiest voor bijzondere kamerplanten zoals Philodendrons, een mooie cactus met weinig onderhoud of een grote kamerplant als eyecatcher, wees je ook bewust van eventuele plagen of ziekten die bij de soort horen. Zodoende kun je passende maatregelen nemen als die zich voordoen!

Verdiep je in onderhoud

Als je eenmaal je perfecte kamerplant hebt uitgezocht, is het belangrijk om te weten hoeveel onderhoud er nodig is om hem gezond en gelukkig te houden. Als je wat inspiratie zoekt voor jouw nieuwe favoriete kamerplant, bekijk dan zeker wat de kamerplanten trends voor 2023 zijn. Sommige planten moeten wekelijks worden bewaterd, terwijl andere vaker moeten worden besproeid. Ook kunnen sommige planten helder, indirect zonlicht nodig hebben, terwijl anderen de voorkeur geven aan weinig licht. Zorg ervoor dat je, voordat je je plant koopt, weet welke verzorging hij nodig heeft en of je hem kunt geven wat hij nodig heeft. 

Kies je potbenodigdheden 

De benodigdheden voor het oppotten van een nieuwe kamerplant zijn net zo belangrijk als de plant zelf. Kies potgrond die speciaal geschikt is voor het soort plant dat je gekocht hebt; verschillende soorten planten kunnen verschillende soorten grondmengsels nodig hebben om goed te groeien. Het is ook belangrijk om een pot van de juiste grootte te kiezen voor je kamerplant. Als de pot te groot is, krijgen de wortels niet genoeg zuurstof; als hij te klein is, hebben de wortels niet genoeg ruimte om goed te groeien. Een goede vuistregel bij het kiezen van een pot is er een te kiezen die 1/3 breder is dan de kluit van je plant, maar niet dieper dan het dubbele van de hoogte. Met deze tips in gedachten kan iedereen een trotse eigenaar worden van prachtig groen thuis!