Bang voor bladluis? Deze 3 middelen helpen!

0
370
bladluizen

Als jij de eigenaar bent van een prachtige achtertuin, of misschien een volkstuintje ken je de angst voor plaaginsecten. Een van de vele vervelende plaaginsecten is de bladluis. Deze kleine plaaggeest is soms lastig te voorkomen en dan moet je lijdzaam toezien hoe alle planten in jouw tuin worden aangevreten. Wil jij weten hoe jij, met behulp van groene vingers, overlast van de bladluis voorkomt? Lees dan snel verder! 

Middeltjes van grootmoeder

Je kunt een kant en klaar middel kopen bij de winkel, en zo de bladluizen verjagen. Je kan er echter ook voor kiezen om een recept van grootmoeder te gebruiken. De meeste mensen hebben alle ingrediënten wel in huis, dus je hoeft niet met een hele boodschappenlijst naar de winkel toe. Allereerst vul je een emmer met water, en je voegt daar azijn bij toe. Als je dat goed gemengd hebt voeg je nog een beetje zeep toe, maar niet meer dan 2%, dit kan namelijk schadelijk zijn voor andere insecten die je wel graag in de tuin hebt, zoals lieveheersbeestjes.

Sprays

Haal je toch liever een kant-en-klaar product uit de winkel, dat is ook geen probleem. Je hebt allerlei soorten sprays om bladluizen te bestrijden en weg te houden uit de tuin. Het enige wat je hoeft te doen is het blad te besproeien met de spray. Dit zijn vaak zoutoplossingen, die niet gevaarlijk zijn voor de plant. Voor rozen zijn er speciale sprays, aangezien rozen erg gevoelig zijn voor bladluizen en niet goed tegen allerlei zoutoplossingen kunnen.

Natuurlijke oplossingen

Je kan ook kiezen voor een echte natuurlijke optie, dit kan namelijk door middel van natuurlijke vijanden. Er zijn een aantal insecten die graag bladluizen opeten. Denk bijvoorbeeld aan het lieveheersbeestje en de gaasvlieg. Je hoeft alleen simpelweg een zakje larven op te hangen aan de struik en na een korte tijd ontstaat er een groep jagers. Het voordeel van bladluizen bestrijden met lieveheersbeestjes en gaasvliegen is dat ze geen overlast veroorzaken, ze laten jouw tuin met rust en ze doen jou ook niks.

Toch last van bladluis?

Als je toch last hebt van bladluis kun je nog altijd kiezen om aaltjes te gaan inzetten. Deze microscopische wezentjes zijn eenvoudig te mengen in water. Je sprayt vervolgens het water op de bodem of het blad en de aaltjes ruimen de luisjes op. Omdat de aaltjes zo klein zijn, kunnen ze eenvoudig het lichaam van de bladluis binnendringen. Vervolgens vermenigvuldigen ze zich daar en zal de luis bezwijken.