Probeer je eens voor te stellen: een een tuin voor die krioelt van leven, bloeit met levendige bloemen en rijp is met fruit en groenten. Een vaak onderschatte held, de honingbij, is de drijvende kracht achter deze gezonde omgeving. Hoe zorg je eigenlijk goed voor deze insecten? Wij zochten het voor je uit.
Waarom zijn bijen zo belangrijk voor de tuin?
Nu meer mensen zich bewust worden van de cruciale functie van deze bestuivers in onze tuinen en ecosystemen, is het houden van bijen de laatste jaren in populariteit toegenomen. Omdat het uitzonderlijke bestuivers zijn, zijn bijen essentieel voor het succes van je tuin. Veel van het fruit, de groenten en de bloemen waar je van houdt zouden geen vruchten of zaden produceren zonder bijen.
Hoe wordt stuifmeel overgebracht?
Stuifmeel wordt door bijen overgebracht van de mannelijke (helmknop) naar de vrouwelijke (stempel) delen van bloemen, waardoor bevruchting en de ontwikkeling van zaden en vruchten mogelijk worden.
Het belang van de bij: alle redenen op een rij
Bijen zijn zeer belangrijk in een tuin. Laten we de redenen eens op een rijtje zetten.
Reden 1: Ze zorgen voor een verhoogde opbrengst
De aanwezigheid van bijen kan de opbrengst van gewassen aanzienlijk verhogen. Volgens studies kunnen gewassen die door bijen worden bestoven tot 70% meer vruchten opleveren dan gewassen die zelf of door de wind worden bestoven.
Reden 2: Ze zijn cruciaal voor de voortplanting van allerlei plantensoorten
Bijen zijn cruciaal voor de voortplanting van veel verschillende plantensoorten, wat de biodiversiteit bevordert. Door bijen aan te moedigen om je tuin te bezoeken, ondersteun je een grote verscheidenheid aan planten en dieren en versterk je het milieu.
Reden 3: Ze zorgen voor smaak en kwaliteit van fruit en groenten
Fruit en groenten die door bijen zijn bestoven hebben vaak een zoetere smaak. Het bestuivingsproces kan de smaak en kwaliteit van de groenten uit je tuin verbeteren.
Hoe begin je een bijenkast in de achtertuin?
Nu je weet hoe cruciaal bijen zijn voor de ontwikkeling van je tuin, laten we eens kijken hoe nieuwelingen hun eigen bijenkast in de achtertuin kunnen beginnen:
Tip 1: Wees bereid om te leren
Het is belangrijk om jezelf te informeren over honingbijen, hun gedrag en de basisprincipes van het bijenhouden voordat je begint. Boeken, websites en regionale imkerverenigingen kunnen allemaal uitstekende informatiebronnen zijn.
Tip 2: Kies de beste locatie
Zet je bijenkast op een geschikte plek. Het moet beschermd zijn tegen harde wind en ochtendzon ontvangen. Om misverstanden te voorkomen, zorg je ervoor dat hij niet te dicht bij het land van je buren staat.
Tip 3: Investeer in apparatuur
Een bijenkorf, ramen, een rookoven, een imkerpak, handschoenen en een bijenborstel behoren tot de belangrijkste gereedschappen die je nodig hebt. Een langetermijninvestering in je imkerij is een hoogwaardige uitrusting.
Tip 4: Kies voor een betrouwbare imker
Koop je bijenvolk bij een betrouwbare imker of leverancier om kwaliteit te garanderen. Je kunt beginnen met een kernkolonie (nuc) of een bundel bijen. Zorg ervoor dat je een bijenras kiest dat zacht en gezond is en geschikt voor jouw gebied.
Tip 5: Installeer de bijenkorf op een goee plek
Plaats je bijen in de kast zoals aangegeven door de leverancier. Geef ze eerst voedsel (suikersiroop) voordat ze op zoek gaan naar nectar en stuifmeel.
Tip 6: Zorg voor routinematige bijeninspecties
Controleer de toestand van je kolonie regelmatig, let op ziekten en plagen en zorg ervoor dat je bijen genoeg ruimte hebben om te groeien.