Maak je tuin klaar voor het bloeiseizoen!

0
400
zonnebloem

Hoewel de kou nog behoorlijk in de grond zit, kijken we uit op een mooi bloeiseizoen. Het kan dus geen kwaad je tuin daar alvast op voor te bereiden, bijvoorbeeld door na te denken over welke bloemen en planten jij dit jaar in de tuin gaat zetten. Kies je voor de mooie goudsbloem, voor klassieke viooltjes of voor kleurrijke papavers? Wanneer je je nu alvast voorbereidt en bloemzaden in huis haalt, kun je nog sneller genieten van een bloemenpracht in je tuin.

Een opvallende verschijning: de zonnebloem

We zetten vandaag de zonnebloem in de spotlight. Deze mooie, opvallende bloem kun je al vanaf half april zaaien. Je kunt de zaadjes dus gerust alvast in huis halen. Naast de klassieke goudgele variant bestaan er meer soorten met opvallende kleuren, zoals rood en oranje. Ze staan prachtig in de achtertuin, maar doen het ook goed in de voortuin, waar ze mooi in het oog vallen. Let er wel op dat je ze op een plaats zet waar er genoeg plek voor ze is: ze kunnen behoorlijk groot worden! Zonnebloemen zijn erg in trek bij verschillende insecten, waaronder bijen. Door deze insecten naar je tuin te lokken, help je ook je andere bloemen een handje.

Maak een planning

Omdat verschillende bloemen op verschillende momenten in de volle grond gezaaid kunnen worden, bloeien ze niet allemaal tegelijk. Hier kun je handig gebruik van maken. Door verschillende bloemsoorten met elkaar te combineren verzeker je jezelf ervan dat je tuin het hele seizoen mooi in bloei staat. Aan de hand van een zaaikalender kun je gemakkelijk inzien wanneer welke bloemsoort bloeit. Ook andere informatie, zoals welke planten het goed doen naast groentesoorten, of welke veel bijen aantrekken, vind je in zo’n zaaikalender. Onmisbaar wanneer je alvast wilt beginnen met plannen, dus!

Wacht nog even met opruimen

Zo vroeg in het jaar doe je er goed aan nog even te wachten met het opruimen van je tuin. Zijn er bijvoorbeeld veel bladeren in gevallen? Laat ze nog even een maandje liggen. Die vormen namelijk een schuilplaats voor egels en nuttige insecten die bijdragen aan de gezondheid van je tuin. Rond maart kun je beginnen met het zaaiklaar maken van je tuin, door de grond los te steken met een woeler en het onkruid om te ploegen. Door dat onkruid onder te ploegen, voeg je meteen een groenbemester toe aan de aarde. Dat verzekert een goed begin van het bloeiseizoen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in