Tuin verbouwen? Lees deze 5 tips

0
261
tuin verbouwen

Ben je van plan om je tuin te verbouwen? Leuk! Maar, hoe ga je dat aanpakken? Met onze 5 tips helpen we je graag op weg. Zo pak je de tuinverbouwing goed voorbereid aan en kun je er later de vruchten van plukken (misschien wel letterlijk!). Hoe ga jij je tuin inrichten?

Inspiratie opdoen

Voordat je begint aan je tuinverbouwing, is het handig om inspiratie op te doen. Misschien hebben kennissen een prachtige tuin of ben je zelf erg creatief aangelegd. Maar je kunt ook langsgaan bij een showroom vol met voorbeeldtuinen. Wil je liever vanaf de bank je inspiratie opdoen? Dat kan natuurlijk ook. Download Pinterest en sla alle voorbeeldtuinen en ideeën op die je maar leuk vindt. Creëer je eigen moodboard en laat de inspiratie maar stromen!

De beste tijd om je tuin te verbouwen

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden wanneer je je tuin wilt verbouwen, is de tijd van het jaar. Je zult misschien denken: de winter, want dan gebruik ik de tuin het minst. Of de lente, want dan kan ik het hele seizoen genieten van de tuin. Maar niks is minder waar. De herfst is de beste tijd van het jaar om je tuin te verbouwen. In de herfst liggen namelijk de sapstromen van de planten stil, maar is de grond nog warm genoeg om de planten in de grond te zetten, voordat de nachtvorst aanklopt. Houd hier rekening mee wanneer je je tuin gaat verbouwen. 

Plannen, plannen en nog eens plannen!

Voordat de eerste schop de grond in gaat, is het belangrijk om een goed en overzichtelijk plan te hebben. Wanneer gaat de verbouwing beginnen? Dit is vooral belangrijk wanneer je niet zelf je tuinverbouwing uitvoert. Als je de verbouwing uitbesteedt, is het handig om te weten wanneer de werklui over de vloer komen en hoe lang ze bezig zijn met de verbouwing. Wanneer je tuinattributen bestelt zoals tegels of speciale planten, is het belangrijk dat deze op tijd geleverd worden, zodat de hoveniers de benodigde spullen hebben op de dag dat ze daarmee aan de slag willen. Zo loopt de planning niet in de soep. 

De gemiddelde kosten van een tuinverbouwing

Wanneer je zelf niet meewerkt aan de tuinverbouwing, en je hebt een middelgrote tuin, kun je rekenen op een prijs van € 8.000 tot € 15.000. Vaak liggen de kosten voor het tuinontwerp tussen de € 350 en de € 900. Het kan zijn dat de hovenier een prijs per verbouwing rekent, of een prijs per uur. De uurprijzen liggen gemiddeld tussen de € 35 en € 75 per uur. Hoe de prijs ook wordt berekend, een tuinverbouwing kost een aardige smak geld. Je kunt er rustig voor sparen, maar kunt in sommige gevallen ook geld lenen voor een verbouwing. Bekijk wat jouw wensen ongeveer kosten, en bedenk hoe je deze tuinverbouwing gaat bekostigen. 

De inrichting van je tuin

En dan nu het leukste deel van de tuinverbouwing: de inrichting! Voordat de verbouwing begint is het handig om in gedachten te hebben hoe je je tuin wilt inrichten. Dit heeft namelijk invloed op hoe je je tuin gaat verbouwen. Is je tuin verbouwd? Dan kun je beginnen met de aankleding. Zet prachtige planten in de grond of in een pot en fleur je tuin op met vrolijke kleuren. Misschien heb je wel ruimte voor een comfortabele loungebank of een fijne tuintafel. Dit maak je echt af met een buitenkleed en buitenlampjes. Zo creëer je een romantische sfeer en kun je optimaal genieten van je tuin. Tijdens de inrichting komt jouw Pinterestbord goed van pas!