Robinia margaretta ‘Casque Rouge’

0
561

Van Robinia bestaan nogal wat soorten. Er zijn tot hoog in de hemel groeiende bomen onder, bomen die geschikt zijn voor een kleine tot middelgrote tuin en een aantal struiken. Veel mensen kiezen niet voor Robinia. Ze schrikken van de venijnige dorens op takken en stengels.

Robinia margaretta ‘Casque Rouge’ bloeit met bloemen in lange trossen

Toch zijn er genoeg soorten die geen dorens bezitten. Onbekend maakt onbemind: bekend en geliefd is de bolvormig groeiende Robinia (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’); minder bekend en nauwelijks bemind is Robinia margaretta ‘Casque Rouge’.

Robinia heet in het Nederlands acacia. Het geslacht is ingedeeld bij de Fabaceae. Van acacia is de gewone acacia (Robinia pseudoacacia) het bekendst. Deze soort groeit graag op steile hellingen en in losse grond. Gewone acacia is dikwijls vanuit de trein te zien, daar waar de spoorbaan diep in het landschap is ingegraven. In juni kun je een bos met gewone acacia al op afstand ruiken. De wit bloeiende struiken of bomen verspreiden een honingzoete geur, iets wat bijen ook weten. Acaciahoning heeft zijn eigen karakteristieke smaak. Gewone acacia wordt een boom tot vijfentwintig meter hoog en is geschikter voor een grote tuin of een groot park. Een volwassen boom heeft een platte schermvormige kroon.

Een meer spectaculaire bloeiwijze heeft Robinia margaretta ‘Casque Rouge’. Deze boom groeit tot negen meter hoog en is door zijn slanke vorm goed te gebruiken in een kleine tuin. Wie eraan denkt zo’n boom aan te schaffen, moet wel beschikken over een tegen wind beschutte standplaats. Deze acacia bloeit in juni met lange, hangende trossen diep rozerode bloemen.

  Kroon van Robinia
Robinia is gevoelig voor wind. Niet zelden is takbreuk daarvan het gevolg Robinia laat door zijn bladstand en kroonvorm mooi diffuus licht door

Alle acaciasoorten moeten worden geplant in arme of schrale grond, die niet rijk is aan voedingsstoffen. Op voedselrijke grond groeien de scheuten te snel. Er worden te zachte scheuten gevormd, die door storm gemakkelijk afbreken. Bovendien zijn de snel gegroeide scheuten gevoelig voor vorst. Bij goed gegroeide scheuten is het kernhout lichtgeel. Zachte scheuten zijn te herkennen aan de witte kleur van het kernhout. Acaciahout is taai en moeilijk te zagen. Plant Robinia margaretta ‘Casque Rouge’ op een tegen wind beschutte plaats op een kalkrijke, zonnige plaats. Takbreuk zal dan niet zo gauw ontstaan. Robinia margaretta heeft niet de zo karakteristieke diep verticaal gegroefde stam als van de gewone acacia. Bij deze acacia is de stam donker zwartbruin en er zijn geen dorens aan de stam of takken. Zoals bij alle acacia’s zijn de bladeren oneven geveerd en lichtgroen. Bij Robinia margaretta ‘Casque Rouge’ loopt het blad uit in een bronsgroene kleur. Later in het seizoen zijn de bladeren lichtgroen. Voor wie teleurgesteld is over de bloei of groei van gouden regen is deze acacia een goed alternatief.

Snoeien

Acacia kan het beste als heel jonge boom worden geplant. Tijdens de ontwikkeling moet de harttak worden gekoesterd tot de boom volwassen is. Concurrerende scheuten van de harttak moeten worden verwijderd. Zorg voor een evenwichtige verdeling van de scheuten rondom de stam. Scheuten die te dicht bij de stam groeien, verwijderen. Voorkom bij het snoeien grote wonden. De acacia is gevoelig voor schimmel en zo’n plek geeft snel weefselrot. Hoe meer je een acacia snoeit, des te meer verticaal groeiende scheuten zich ontwikkelen. Beperk dus het snoeien tot het hoogst noodzakelijke. Volwassen bomen helemaal niet meer snoeien. Verjongingssnoei kan dus niet worden toegepast. Is de boom uit z’n kracht gegroeid of heeft takbreuk de vorm ernstig verminkt, dan is vervanging van de boom de enige oplossing. De in bolvorm groeiende acacia (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’) kan beter helemaal niet worden gesnoeid. Laat u bij voorbaat niet ontmoedigen over wat minpuntjes van Robinia. Acacia is een schitterende, maar delicate boom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in