Prunus padus, de vogelkers

0
651

De vogelkers is een aantrekkelijke boom voor gebruik in een middelgrote of stadstuin. Het is zeker een boom die op prijs gesteld wordt door mensen, die niet te veel onderhoud aan een boom willen hebben. Probleemloos is de boom niet; wortelopslag komt nogal eens voor.

Plaats de boom daarom in een brede border met daaronder heesters, dan is er minder

Prunus padus is pas na de bloei in trek bij vogels

overlast door worteluitlopers. De vogelkers (Prunus padus) staat bekend om zijn rijke voorjaarsbloei. De overdadige, witte bloesem in april tot begin mei is aantrekkelijk. De bloemen staan in lange trossen tot twintig centimeter lang. De bloemen zijn stervormig, tweeslachtig en hebben vijf kroonbladen. In het najaar zijn de zwarte, erwtgrote steenvruchtjes zeer in trek bij vogels; bij mensen niet. Vruchten zijn of onderstandig of bovenstandig.
De vogelkers (Rosaceae) komt van nature voor in Zuidoost- en Midden-Nederland en is te vinden op vochthoudende zand- en leemgrond. Langs boszomen en op open plaatsen in het bos is een vogelkers meestal struikachtig van vorm. Voor de tuin wordt een vogelkers op stam gekweekt of is als struik te koop. Van oorsprong komt de vogelkers uit Eurazië en wordt daar tot vijftien meter hoog. In de tuin wordt de struik of boom (gewone Prunus padus) tien tot twaalf meter hoog en zes tot acht meter breed. De kroonvorm is breed piramidaal. De bladen zijn mooi donker olijfgroen en zijn langs de rand fijn gezaagd en licht behaard. In het najaar verkleurt het blad naar opvallend geel tot oranjegeel.

Variëteiten

Prunus padus ‘Albertii’, met eivormige kroon. Tot acht meter hoog.
Prunus padus ‘Colorata’, kroon met breed uitstaande takken. Tot twaalf meter hoog. Blad loopt bruinrood uit, later is de bovenkant donkergroen en de onderkant wijnrood. Bloemen zuiver roze.
Prunus padus ‘Watereri’, heeft een breed overhangende kroon. Tot vijftien meter hoog. Bloemen wit.
Prunus padus ‘Pandora’, kroon zuilvormig. Geschikte boom voor een voortuin. Wordt tot vijf meter hoog en drie tot vier meter breed. Blad loopt bruinrood uit, later groen. Bloem lichtroze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in