Pterocarya fraxinifolia, de vleugelnoot

0
631

Kaukasische of gewone vleugelnoot is een boom, die het beste als solitair in een grote tuin uitkomt. In parken zie je de boom meestal als solitair, maar je kunt er ook een indrukwekkende laan mee maken. De boom wordt 20 tot 25 meter hoog.

Karakteristiek voor vleugelnoot is de veelarmigheid van de kroon

De naam van vleugelnoot heeft te maken met twee vleugels waartussen de vrucht zit.

Vleugelnoot vormt een dicht bladerdak. Het nadeel is dat onder de boom weinig wil groeien. Een ander nadeel is dat de boom met regelmaat worteluitlopers vormt. Her en der verschijnen dan kleine ‘boompjes’ op de worteluitlopers.

Kaukasische vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia) komt uit de Kaukasus en Armenië. Hoe ouder de boom wordt, des te meer kurklijsten komen er op de stam en takken.
Andere vleugelnoten zijn: Chineese vleugelnoot (Pterocarya stenoptera) en Japanse vleugelnoot (Pterocarya rhoifolia). Beide soorten zijn in Nederland onvoldoende winterhard. Pterocarya behoort tot de familie van de okkernoten (Juglandaceae) en is dus een stamgenoot van onder andere de walnoot.

 
Blad van vleugelnoot staat in paren Knoppen van vleugelnoot hebben geen knopschubben. Ze zijn bezet met sterharen

Blad

Karakteristiek voor vleugelnoot zijn de lange stelen (25 – 40 cm) met daaraan de jukken met bladparen. Aan het einde van de steel staat één blad haaks op de jukken. Het blad is aan de rand fijn gezaagd. Aan de onderzijde van het blad zijn de bladhoeken bezet met sterharen. Het blad is in de zomer donker olijfgroen, in de herfst goudgeel gekleurd.

Knoppen

Nieuwe knoppen zijn bruin. Ze staan verspreid op de takken en stengels. Al in het najaar zijn de knoppen goed te zien. Dit maakt de toekomstige uitlopers kwetsbaar voor vorst. De knoppen zijn naakt en worden licht beschermd door een dichte tooi van bruine sterharen.

  Vrucht van vleugelnoot heeft vleugels
Vruchten van vleugelnoot hangen in lange slierten overal in het rond Van dichtbij is duidelijk de ronde vrucht (noot) met vleugels te zien

Vrucht

In mei bloeit de boom met kleine citroengeel gekleurde bloemen. De bloemen hangen in trossen als katjes verspreid door de hele boom. Daarna zwellen de trossen op, de vruchten worden zichtbaar en krijgen vleugels rondom de noten. De vleugels zijn bijna even lang als breed en soms wel een centimeter dik. Bij hevige storm waait de gevleugelde noot van de tros af of waait de tros in z’n geheel van de boom.

Onderhoud

Verwijder zo snel mogelijk alle opslag op worteluitlopers. Hoe langer je daarmee wacht, des te meer opslag komt er boven de grond. Verwijder de opslag zo diep mogelijk; het beste is tot op de worteluitloper(s).

Snoeien

Snoeien uitsluitend aan het einde van de winter. Snoeien in de herfst veroorzaakt verdroging van bast (cambium) en merg en leidt tot scheuren. Een eventuele snoeibeurt kan het beste worden uitgevoerd als de kans op (nacht)vorst voorbij is. Vleugelnoot is en blijft gevoelig voor vorst. Snoeien is alleen nodig om laag hangende takken te verwijderen. Takken die de grond raken, kunnen in de grond gaan wortelen. Bij oude bomen worden knoppen, die de kans op de vorming van nieuwe laag hangende takken groot maken, van de stam afgewreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in