Cornus, kornoelje

0
738
kornoelje

Kornoelje valt vooral op door mooie bloemen of kleurige takken. Van sommige struiken is de vrucht goed eetbaar. Kornoelje-jam is niet alleen bijzonder, maar ook heel lekker. Het geslacht Cornus is rijk aan soorten en variëteiten. Daar zitten bijzondere en gewone soorten tussen. De bekendste soorten C. alba en C. sanquinea hebben rode of gele stengels. Een opvallende voorjaarsbloeier is C. mas, die met gele op een toverhazelaar lijkende bloemen bloeit. Cornus kousa var. chinensis bloeit statig met viertallige, zuiver witte bloemen. Deze kornoelje is ongetwijfeld een van de mooiste struiken vanwege de regelmatige opbouw van het gestel van horizontaal uitstaande takken.
Cornus stolonifera ‘Flaviramea’ is een heester die vooral als vulling en in bosplantsoenen wordt gebruikt. Van de meeste kornoeljes verkleurt het blad in de herfst en ook daardoor al is het een opvallende verschijning in elke tuin.

Cornus kousa var. chinensis met opvallende bloemen Cornus stolonifera ‘Flaviramea’ heeft frisgroen blad Cornus mas bloeit in april voor het blad eraan komt

 

Eetbare vruchten

Een bijzonder laag blijvende kornoelje is C. canadensis. Deze kruipende soort wordt niet veel hoger dan 20 cm. De plant is inheems in Noord-Amerika.

Bessen van C. canadensis zijn eetbaar

De bladeren zijn opvallend mooi van vorm en frisgroen van kleur. Zoals bij bijna alle kornoeljes zijn in het blad de licht gebogen nerven goed zichtbaar. Het is een prima bodembedekkende plant voor een humusrijke en wat vochtige bodem. Een plaats in de halfschaduw is zonder meer nodig om een mooi dek over de grond te krijgen. De bloemen zijn groenwit van kleur en verschijnen in juni – juli. Het vruchtbeginsel ligt in het centrum van de omgevende vier bloembladen. In september – oktober verkleuren de groene bessen naar felrood. De tros bestaat uit 4 – 7 langwerpig ronde bessen. De vruchten zijn een delicatesse.
De Lappen verwerken de bessen tot een vruchtengelei. In diverse soorten pudding is het vruchtmoes een welkome variatie. Ook de bes van C. mas (rode vrucht) is eetbaar en te verwerken tot vruchtengelei.

Cornus canadensis in bloei; de bladeren vormen op zichzelf staande toeven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in