Soleirolia soleirolii, slaapkamergeluk

0
747

Slaapkamergeluk ook wel ‘baard van Mozes’ genoemd, wordt voornamelijk als potplant te koop aangeboden. Het ‘geluk’ van deze plant hoeft niet alleen beperkt te worden tot huis- en slaapkamer. Het is een groenblijvende en bodembedekkende vaste plant.

Soleirolia soleirolii is een tere,
bodembedekkende plant

Soleirolia is een aardig alternatief voor vervanging van een piepklein gazon, om in lage potten of kuipen te planten of als onderbeplanting.

Slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii) had eerder als naam Helxine soleirolii. De plant behoort tot de familie van de brandnetelachtigen (Urticaceae). De indeling in deze groep betekent niet dat je bij aanraking van Soleirolia brandblaren krijgt zoals door de brandnetel, die ook bij deze familie is ingedeeld. Slaapkamergeluk is afkomstig van eilanden in het westen van de Middellandse Zee. Deze groenblijvende, vaste plant groeit in zeer uiteenlopende omstandigheden; van heel luchtvochtig tot matig droge gebieden. De plant wortelt bij de knopen van de kleine stengels. De bladen zijn vrijwel rond van vorm. Soleirolia wordt niet hoger dan vijf tot zeven centimeter.

In juli – augustus bloeit de plant soms met onopvallend kleine, witte bloemen met een roze zweem. Bloemen komen te voorschijn uit de bladoksels. De bloei is echter van ondergeschikt belang. Plant Soleirolia op een onderlinge afstand van twintig centimeter. De plant groeit aaneen tot een bodembedekkend tapijt. In dat tapijt kunnen wel andere vaste planten zoals Liatris groeien, mits onderling op ruime afstand geplant. Soleirolia is een sterk woekerende plant. Af en toe is het daarom nodig de plant tot proporties terug te brengen. Nieuwe uitlopers zorgen weer snel voor bedekking. Solitaire planten of heesters moeten geregeld aan de voet vrijgemaakt worden van de al te opdringerige groei van Soleirolia. Deze bodembedekker kan stenen en rotsen bedekken, is geschikt om beelden of andere kunst in de tuin een uitstekende, rustige basis te verschaffen, maar kan ook goed in potten en bakken groeien. Soleirolia groeit in een humusrijke, goed water doorlatende grond. De plant heeft een voorkeur voor een plaats in de halfschaduw of schaduw.

Soleirolia is niet geheel winterhard, want hij kan een beetje vorst doorstaan. Veelal ontstaan er dan wat lelijke en verwelkte plekken, die in het voorjaar snel met jong, fris groen worden bedekt. Door strenge vorst is de risico groot dat het plantje helemaal afsterft. Zet Soleirolia daarom ’s winters op een beschutte plek afgedekt met wat bladeren. Onder dit beschermend bladerdekje kan hij de winterkou doorstaan.
Vermeerder door grote pollen met een scherp mes in kleinere stukken te snijden.
Naast de groene soort is er een bonte variëteit, Soleirolia soleirolii ‘Aurea’ met goudbont blad, en een limoenkleurige, Soleirolia soleirolii ‘Minty’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in