Symphytum, bodembedekkende smeerwortel

0
668

Aan smeerwortel als bodembedekker zul je niet zo gauw denken. Meestal blijft de kennis van dit geslacht steken bij de gewone smeerwortel, die hoger wordt en met blauwe bloemen bloeit.

Symphytum ibericum bloeit met crèmekleurige bloemen

De bodembedekkende smeerwortel is een rappe groeier, die op een plaats in de zon of halfschaduw het buitengewoon goed doet. De plant verbreidt zich met worteluitlopers.

Symphytum ibericum is een van de bodembedekkende soorten van het geslacht. Daarnaast bestaan soorten die ook bodembedekkend zijn, zoals Symphytum tuberosum en Symphytum ‘Goldsmith’. Symphytum tuberosum is inheems in Zuidoost-Europa, wordt tot zestig centimeter hoog en bloeit met lichtgele bloemen. Symphytum ‘Goldsmith’ is een bontbladige soort, heeft roomwit tot goudgeel gerand blad en bloeit met blauwe, roze of witte bloemen.

Symphytum ibericum(synoniem: Symphytum grandiflorum) komt eveneens uit Zuid-Europa en het noorden van Turkije.

Symphytum ibericum heeft weelderig groen blad

Daar groeit de plant in vochtige weiden en langs bosranden. De plant overwintert met knolvormige wortelstokken (rhizomen). Vroeg in het voorjaar komen de ellipsvormige bladen te voorschijn, spoedig gevolgd door de crèmekleurige bloemen. De bloei strekt zich uit van eind maart tot half mei. Bloemknoppen zijn in gesloten toestand oranjerood van kleur. Aan de basis van de bloem blijft deze kleur altijd zichtbaar. Het vormt een mooi contrast. Het uiteinde van de bloem bestaat uit vijf driehoekige slippen. Deze bodembedekkende smeerwortel doet het heel goed op licht vochtige grond, die goed los van structuur moet zijn. In een goede omstandigheid vormen de sappig groene bladen een dicht dek over de grond. Om de bladen het hele jaar mooi groen te laten zijn is een toevoeging van verteerde stalmest aan de grond geschikt. Dit voorkomt bruine randen langs het blad.
Symphytum ibericum (Boraginaceae) wordt tot twintig centimeter hoog en groeit onbeperkt in de breedte. De plant kan worden vermeerderd door scheuren of delen, door te stekken of kan in het najaar worden gezaaid. Wie een hoger groeiende smeerwortel zoekt, kiest voor de gewone smeerwortel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in