Liatris, lampenpoetser

0
546

Liatris of lampenpoetser bloeit met stijve aren vol met roze bloemen. Sommigen verafschuwen de plant vanwege die stijve, opgaande bloeiwijze. Anderen zijn enthousiast bij het zien van een lampenpoetser in zijn natuurlijke leefomgeving, de prairie. In het noorden van Amerika en het zuiden van Canada groeit en bloeit lampenpoetser te midden van allerlei grassen. Liatris groeit op alle gronden en zelfs in een moerassituatie nabij een vijver. Bovendien is het een uitstekende snijbloem.

 
Liatris spicata wordt door vlinders bezocht Liatris spicata bloeit van boven naar onderen

Liatris groeit met dunne, grasachtige bladeren langs de stengel. Aan de stengel verschijnen in juli – augustus aan de knotsvormige aar talloze lilaroze bloemen. De plant behoort tot de familie van de composieten (Compositae). De bloei verloopt van boven naar onderen langs de veertig tot vijftig centimeter lange stengel. Liatris groeit op alle gronden. Zelfs heel vochtige grond wordt niet geschuwd. Meestal plant men Liatris als solitair in een rotstuin of in de border. In een grote groep geplant levert al een beter schouwspel op, maar geplant tussen siergrassen wordt de gemeenschap, waarin Liatris van nature leeft, dichter benaderd. Gecombineerd met rode zonnehoed, Rudbeckia en kruiskruid is Liatris helemaal op zijn plaats.
Liatris heeft weinig verzorging nodig. Uitgebloeide bloemen worden na de bloei verwijderd of gebruik ze bij aanvang van de bloei als snijbloem. In water komen de bloemen goed tot ontwikkeling.
De plant groeit met knolachtige wortelstokken en kan het beste in de winter worden gescheurd.

Soort/variëteit Bloemkleur Hoogte (cm)
Liatris spicata lichtroze 60
Liatris spicata ‘Floristan’ donkerroze 150
Liatris spicata ‘Floristan Violett’ donkerviolet 150
Liatris spicata ‘Floristan Weiss’ wit 150
Liatris spicata ‘Kobold’ paarsroze 40
Liatris elegans donkerrood 100

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in