Ligularia, kruiskruid

0
855

Ligularia (Asteraceae) is één van die vaste planten, die opvallen door decoratieve bladeren en aardige bloemen. Er zijn er met groot rond of diep ingesneden handvormige bladeren. Een permanent vochtige grond is een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van een flinke pol.

Ligularia przewalskii bloeit met lange pluimen en heeft diep ingesneden blad

Aan felle zon heeft de plant kennelijk een hekel. Het blad gaat dan steevast slap hangen. Wie bij voortduring last heeft van slakken, kan niet zomaar alle soorten van Ligularia aanschaffen. Slakken vreten, als ze de kans krijgen, flinke gaten in het blad van enkele soorten.

De Nederlandse benaming voor Ligularia is kruiskruid. Tot enkele jaren geleden was de geslachtsnaam Senecio. Begin twintigste eeuw werden uit China en Japan verscheidene soorten ingevoerd. Daarna werden onderling diverse kruisingen tot stand gebracht. In hoogte variëren de soorten behoorlijk: tussen zeventig cm en anderhalve meter. Een uitgegroeide plant meet in omvang zeker één tot anderhalve meter. Je moet dus wel de ruimte hebben en geven als je aan Liguaria begint.

Ligularia przewalskii wordt tot tachtig centimeter hoog. Met bloemen bedraagt de hoogte anderhalf tot twee meter. De bloemstengels hebben de vorm van een lange kaars. Hierop staan de individuele bloemen. De bloem hebben een lichtgele kleur, die heel fraai contrasteert met de zwartbruine stengels. Het blad is min of meer rond, handdelig diep ingesneden.

Ligularia przewalskii is een goede snijbloem. De bloeitijd is juni – juli. Tijdens de bloei is het altijd maar afwachten of slagregens en felle wind de bloeistengels niet neerslaan. Een beschutte plaats voorkomt neerslaan door de wind. Tegen slagregens kun je de plant nauwelijks beschermen. Soms is het dan nodig de bloeistengels te steunen met een bamboestok of de hele plant te omspannen met draad. Fier opstaande bloeistengels zijn nog altijd het mooiste en het meest gewenst. De bloeiwijze van deze Ligularia is middelpuntvliedend. De bloemen worden graag bezocht door bijen. Het grote voordeel van deze soort Ligularia is, dat slakken ze niet verminken.

  Zaaddozen van Ligularia przewalskii
De bloemen van L. przewalskii worden graag bezocht door bijen. De zaaddozen lijken op groengele lucifers; dit verhoogt de decoratieve waarde

Na de bloei vormen zich hoekige zaaddozen, eerst geelgroen, later bruinzwart van kleur. Desondanks vermeerdert deze Ligularia zich fors door worteluitlopers. Van de worteluitlopers kunnen met gemak weer nieuwe planten worden gescheurd. Ligularia przewalskii heeft de eigenschap te woekeren. Om de twee jaar herplanten is daarom wel gewenst. Uit de zaden komt maar zelden een nieuwe plant tot leven. In het najaar worden de stengels met zaaddozen en ook de bladstengels afgeknipt.

Ligularia dentata 'Othello'   Ligularia clivorum
Blad van L. dentata ‘Othello’ is aan de onderzijde purperzwart L. clivorum heeft rond blad tot
dertig centimeter in doorsnede

Ligularia in soorten leent zich goed om te combineren met planten en struiken die kleinbladig (fijne structuur) zijn. Het contrast in textuur van de bladvormen maakt de planten ten opzichte van elkaar aantrekkelijk. Daarnaast mag het effect van de bloem (pluimvormig of schermvormig) gezien worden. Ook deze bloeivormen kunnen worden uitgebuit en in contrast gebracht met andere bloeivormen.

Andere soorten

Botanische naam Hoogte (cm) Bloeitijd – bijzonderheden
Ligularia dentata ‘Desdemona’ 80 7-9 Blad bruinachtig groen. Slakken
Ligularia dentata ‘Orange Queen’ 80 7-9 Bloemkleur oranje. Slakken
Ligularia dentata ‘Othello’ 70-150 7-9 Blad purperzwart. Slakken
Ligularia x hessei 120-150 7-9 Bloemkleur oranjegeel. Slakken
Ligularia x hessei ‘Gregynog Gold’ 150-175 7-9 Bloemkleur oranje. Slakken
Ligularia przewalskii 70-100 6-7 Bloemen in pluimen, licht geel. Geen slakken
Ligularia stenocephala ‘The Rocket’ 180-200 7-9 Bloemkleur diepgeel. Geen slakken
Ligularia tangutica 125-150 8-9 Diep ingesneden witbont, lang blad. Bloemkleur geel. Geen slakken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in