Soms schreeuwen planten om aandacht. Niet letterlijk, maar door de geur die ze verspreiden.
Daslook bloeit met losse schermen |
---|
Als daslook in het voorjaar bloeit, is de doordringende geur van uien het signaal dat er wat te zien is. Hoewel van nature zeldzaam voorkomend en daarom beschermd, is daslook in bos op kalkrijke grond, in de duinen of op buitenplaatsen ruikbaar aanwezig. Door de egale groeiwijze is daslook een ideale bodembedekker voor in de halfschaduw. Katten hebben niet veel op met deze wilde ui.
Daslook (Allium ursinum) behoort tot de lelieachtigen (Liliaceae). In april – juni bloeit dit bolgewas met grote schermen zuiver witte bloemen. De bloemen staan op lange min of meer driehoekige stengels. De zes meeldraden en driedelige stamper zijn omgeven door zes breed ovale lintbloemen. Meeldraden zijn aan het begin van de bloei felwit gekleurd en lijken op de kop van een lucifer. Bij het vrijkomen van het stuifmeel worden ze lichtgeel. De zaden zijn bruinzwart.
De bloemen bloeien boven het donkergroene blad |
---|
Daslook wordt op vochtige, kalkrijke grond tot veertig centimeter hoog. De bladeren zijn diepgroen van kleur en lijken op het blad van lelietje-van-dalen. De naam daslook is een interpretatie van de tweede Latijnse naam ursinum, dat letterlijk wordt vertaald met beer.
Plant bollen van daslook op een onderlinge afstand van tien tot vijftien centimeter en op een diepte tussen de vijf en tien centimeter. Combinaties met andere groepen uiachtige is goed mogelijk zoals Allium molly, die in mei met boterbloemgele bloemen bloeit, Allium sphaerocephalon, met hoofdjes diep-purperkleurige bloemen in juni of Allium stipitatum, met violet-purperkleurige bloemen in mei. Het blad van daslook sterft in het najaar af. Het is ongewenst om geel geworden blad af te knippen. De bol haalt er tot het laatste moment voedsel uit.
Hoewel de bloemen van daslook er prachtig uitzien, is het niet aan te raden ze op vaas te zetten. De uiengeur is daarvoor te sterk.