De koningslelie (Lilium regale) is een heel bekende lelie, die in veel tuinen wordt aangeplant. Het is echter een belevenis van de eerste orde als je
Lilium regale |
---|
deze soort in zijn natuurlijke groeigebied in Sichuan in China in het echt tegenkomt. Hij groeit daar bij duizenden onder meer op de steile berghellingen langs de Min-rivier; in juni staan alle grote exemplaren in volle bloei. Er hoeft maar een klein gaatje in de rotswand te zijn en een lelie ziet kans om er te groeien en tot volle wasdom te komen. De plaatselijke bevolking vindt deze planten ook prachtig en in sommige dorpjes zijn veel platte daken begroeid met deze lelies. Ze hebben het in de humuslaag op deze daken nog beter dan in de hellingen van de omringende bergen. Niet zelden is zo’n dak helemaal vol witte leliebloemen.
Lilium regale wordt in de natuur ongeveer 90 cm hoog, maar in cultuur kan hij tot 150 cm hoog worden. De bol is ongeveer 10 cm groot, de dikke stengels zijn bezet met lijnvormige bladeren en in de bloeitijd (juli) wordt de stengel dan bekroond met tot wel 20 grote, witte kelken, die vaak een karmijnrode streep aan de buitenzijde hebben.
In de natuur staan ze meestal in een dunne laag grond en hebben de bollen
Lilium regale op dak |
---|
nauwelijks ruimte om te groeien en wortels te vormen. Omdat de bollen wortels aan het stengeldeel boven de bollen maken, moeten deze bollen ongeveer 15 cm diep worden geplant. Dat is al jarenlang het advies en iedereen volgt dat advies altijd braaf op. Wat gebeurt er als je ze bij ons in de tuin heel ondiep plant?
De koningslelie stelt geen grote eisen en is tevreden met iedere normale tuingrond. Hij is goed te combineren met vaste planten in de border. De heerlijk geurende bloemen zijn goed als snijbloem te gebruiken, maar je dient er wel op te letten dat het stuifmeel niet op kleding komt. Het stuifmeel van de meeste lelies laat dan moeilijk te verwijderen vlekken achter. Voorkom dat door de meeldraden te verwijderen, maar dat gaat dan wel weer ten koste van de sierwaarde van de bloemen. ]
De winterharde koningslelie wordt meestal in het voorjaar als bol te koop aangeboden.
[ Wiert Nieuman, hortulanus Botanische Tuinen van Utrecht