Eucomis, kuiflelie

0
1083

In een woud met kleurige eenjarigen is een rustpunt aantrekkelijk. Als dat rustpunt ook nog aandacht trekt en het bonte kleurengewoel neutraliseert, dan kun je spreken van een geslaagde border. De kuiflelie is zo’n plant, die daartoe in staat is. Een paar van die accenten kunnen het beeld evenwichtig maken.

De kuiflelie bloeit met crèmegroene bloemen

Wie niet zo gesteld is op een kleurig tapijt, kan de kuiflelie als bijzonderheid en als blikvanger de plaats geven die hem toekomt.

De kuiflelie, ook wel ananasplant genoemd, komt uit Afrika. Het is een bolgewas, dat een licht vochtige grond wenst en een blakend zonnetje erbovenop. De bladertoef aan de top, een kuif boven de bloeiwijze, die ook wel wat lijkt op een ananasvrucht, verwijst naar de Nederlandse namen. De kuiflelie is ingedeeld bij de familie van de Liliaceae of Hyacinthaceae. De kuiflelie (Eucomis) groeit uit een gezwollen bol. Uit de bol groeit een wortelrozet met glanzend groene bladeren. Alleen al die bladeren maken de plant tot een collectors item.

Eucomis comosa is niet zo maar een plantje, dat je over het hoofd ziet. De soort wordt vijfenzeventig centimeter hoog en breed. De bloeistengels zijn onregelmatig paars gespikkeld en ontspruiten aan de spatel- tot lijnvormige bladeren. Bloemen staan in een aar. In volle bloei zijn de honderden bloemen op de aar groenig wit met hier en daar een paarse spikkel. De lange meeldraden maken de bloem heel bijzonder. De bloeiperiode begint midden zomer en eindigt in de herfst.

Eucomis comosa
Eucomis comosa heeft lange, paars gespikkelde bloeistengels

De bloemen kunnen lang op vaas worden gehouden en zijn buitengewoon decoratief.

Eucomis moet weliswaar groeien in een vochtige, humusrijke grond, maar het is niet verstandig om de bol gedurende de winter in de grond te houden. Aan het einde van de herfst moet de bol worden verplant naar een ruime pot met hunusrijke, goed doorlatende grond. Wie planten en verplanten lastig vindt, laat de bol van begin af aan in een ruime pot. De pot wordt dan aan het begin van de zomer in de grond gegraven. Laat de plant in de winter op een koele, maar vorstvrije plaats overwinteren. Geef de plant eens per veertien dagen een beetje water. Aan het begin van het voorjaar nieuwe grond geven. Buiten houden, nadat er geen nachtvorst meer te verwachten is.

Naast Eucomis comosa is Eucomis bicolor de moeite waard. Deze soort heeft groenig witte bloemen met paars gerande kroonbladen. De soort wordt veertig tot zestig centimeter hoog en breed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in