Curcuma is in opmars

0
590

Een mooie, statige plant is Curcuma in bloei. In steeds meer plantenwinkels komt de plant in aanzien. In tropisch Azië groeit de plant aan de voet van hellingen van gebergten.

Bloemen van Curcuma alismatifolia komen te voorschijn uit de schede van de bloemstengel

Het is een prima plant om in een serre, op het balkon of in de zomer in de tuin te zetten. Op een plek met veel daglicht en flink wat zon bloeit Curcuma fantastisch.

Curcuma alismatifolia is de volledige naam van deze plant, die tot de gemberachtigen behoort. Z’n soortgenoot is Curcuma domestica, de geelwortel. De plant levert de basis van o.a. kerriepoeder. Van beide soorten is de kern van de wortel geel gekleurd. De smaak van het merg is ronduit bitter. In Indonesië wordt thee van het merg getrokken.

Bloembladen en bloemen staan getordeerd rond de bloemstengel. Over het bloemblad lopen aders en ze zijn fijn gezaagd

Het zou helpen tegen maag- en darmklachten en lever- en galaandoeningen.

De eerstgenoemde soort bloeit zuiver roze, de tweede met geelwitte bloemen. De periode waarin de plant bloeit is van juni tot en met september.

Curcuma wordt ongeveer tachtig centimeter hoog. De plant heeft geregeld water nodig, zowel aan de voet als over de kop. Een permanent vochtige plaats is de meest ideale situatie. Veel licht en zon zijn nodig voor een goede groei en bloei. Hoe meer zon, des te intenser roze wordt de bloemkleur.
Geef de plant één keer per veertien dagen vloeibare plantenmest. En mocht u de plant binnenshuis houden, dan zal de wat caramelachtige geur u zeker opvallen.

In november sterft het zwaardvormige blad af. Vanaf die tijd de plant geen water meer geven. Breng de plant over naar een koele, vorstvrije plaats om te overwinteren. Haal in februari de vlezige wortelstok voorzichtig uit de pot en geef verse, luchtige potgrond. Na het verpotten de plant weer regelmatig water geven. Wacht met buiten zetten tot er geen nachtvorst meer komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in