Dracocephalum, drakenkop

0
541

De drakenkop is beslist een onbekende tuinplant. Op een kwekerij zul je hem tevergeefs zoeken. Desondanks is de plant soms wel verkrijgbaar in Oostenrijk, Zwitserland of Griekenland en Turkije.

De drakenkop (Dracocephalum): is er met fantasie toch een draak in te zien?

Er zijn verschillende soorten. De plant verlangt een vochtige en voedzaam humusrijke grond. Een plaats langs een sloot of bij de vijver is ideaal voor deze prachtig bloeiende plant.

Dracocephalum, waarvan de Nederlandse vertaling uit het Grieks drakenkop is, is nauw verwant aan kattekruid. De plant behoort tot de familie van de lipbloemigen (Labiatae). De stengel van een drakenkop is vierkant en de bladen staan kruiselings langs de stengel. De bladen zijn gaafrandig. De bloemen staan aan het einde van de stengel in de vorm van een schijnaar. De bloem bestaat een driedelige onderslip met daarboven een kapje.

De plant wordt tot zeventig centimeter hoog

De bloemkleur is diepblauw of soms meer violetblauw.

De drakenkop is winterhard. De plant groeit polvormig en wordt dertig tot veertig centimeter breed. De plant bloeit in de periode juli tot en met augustus. In een grote groep geplant komt een drakenkop het meeste tot z’n recht. Een vochtige grond is beslist noodzakelijk voor een goede groei en bloei. De plant groeit het beste op een plaats, die beschut is tegen al te felle zon. Een drakenkop kan worden vermeerderd door het delen van de volgroeide pol. Het beste kan dit aan het begin van het voorjaar plaatsvinden. Een drakenkop is goed te combineren met onder andere: Astilbe, Anemone, de spoorbloem, de daglelie en de hartlelie.

Soorten

Dracocephalum forrestii wordt tot vijfenveertig centimeter hoog. De plant groeit met opgerichte stengels, die dicht bebladerd zijn. Bloeit met paarsblauwe bloemen, die aan de buitenkant licht behaard zijn. Deze plant komt uit West-China.
Dracocephalum moldavica wordt zestig centimeter hoog. De stengels zijn vertakt en de bladen zijn aromatisch. De bloemen zijn violetpaars tot paars. De plant bloeit gedurende de gehele zomer. In Oost-Europa, Siberië, het midden van Azië en sommige delen van Amerika komt de plant van nature voor.
Dracocephalum ruyschianum wordt ruim zestig centimeter hoog. Deze soort wordt het meeste als vaste plant aangeboden. Bloemen zijn diep blauwpaars. De bladen zijn langwerpig lijnvormig en iets naar binnen omgebogen. De stengels zijn iets viltig behaard, de bladen aan de onderzijde blauwgroen getint.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in