Polygonum viviparum, knolduizendknoop

0
420

De knolduizendknoop maakt geen aanspraak op een bijzondere grondsoort. De plant groeit op zowel vochtige en droge grond. De plant is een uitgesproken Einzelgänger: komt voornamelijk alleenstaand voor in tegenstelling tot veel van zijn soortgenoten, die juist in grote aantallen te zien zijn. Het is wat men noemt een amphiarctische alpineplant, dit is een plant, wiens verspreidingsgebied beperkt is tot voornamelijk koude of gematigd koude (bergachtige) gebieden.

Polygnonum viviparum bloeit
met een schijnaar

Het is geen tuinplant, maar botanisch gezien een interessante duizendknoop.

Polygonum viviparum behoort tot de familie van de duizendknoopachtigen (Polygonaceae). De duizendknoop heeft inmiddels een andere naam gekregen namelijk Persicaria, maar deze duizendknoop heeft de oorspronkelijke Latijnse naam behouden. Botanisch gezien is de plant interessant vanwege de vorming van bovengrondse broedbollen (bulbillen). Met de broedbol wordt de voortplanting geregeld. Deze donkerbruine broedbollen worden onder aan de schijnaar gevormd en door rijpheid afgestoten. Deze bijzonderheid verklaart dan ook de tweede naam van deze Polygonum: viviparum, wat letterlijk levend voortplanten betekent. Overigens worden deze broedbollen graag gegeten door alpensneeuwhoenders (Lagopus mutus).

Polygonum viviparum komt in tal van bergachtige gebieden binnen en buiten Europa voor. In de Alpen, de Kaukasus, Jura, Karpaten, arctisch Eurazië en Noord-Amerika. De plant groeit met een wortelstok met daarop een steel met kleine bladschubben. De stengel groeit rechtop en bereikt een hoogte tussen de vijftien en 25 centimeter. De bladen zijn lancetvormig en alleen bij de onderste bladen is een korte steel te zien. De overige bladen zijn zogenaamde zittende bladen en hebben geen bladsteel. De bovenkant van het blad is fris- tot donkergroen. De onderkant is grauwgroen. Kenmerkend zijn de naar onderen omgeslagen randen van het blad. De bloemen staan in een schijnaar. In een schijnaar zijn de individuele bloemen kort gesteeld, maar wel dicht opeenstaand. De knolduizendknoop bloeit met witte tot rozerode bloemen in alle eenzaamheid vanaf mei tot augustus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in