Lathraea, een parasitair levende plant

0
426

Wie in het voorjaar door de bossen in de Ardennen sjouwt, zal de bloei van deze merkwaardige plant misschien herkennen. Dichter bij huis kwam ik klein schubkruid tegen in het Broersepark in Amstelveen. Dit is een andere soort van Lathraea dan die in de Ardennen groeit.

Lathraea clandestina bloeit in april

De plant is niet weggelegd voor gebruik in elke tuin. Je zult er de geschikte boom of struik voor moeten hebben en ook worden eisen aan de grond gesteld.

Lathraea clandestina is de naam voor deze soort van de kleine schubwortel. De plant ontleent zijn naam aan het Griekse woord lathraios, dat verborgen betekent. De kleine schubwortel is een woekerplant, die met boorwortels doordringt in het wortelgestel van met name wilg, els, populier en heesters, zoals vuilboom en vogelpest. De plant leeft grotendeels in symbiose (parasitair) met genoemde bomen en struiken. In de grond zelf heeft de plant een vlezige wortelstok bedekt met vlezige witte schubben. De plant maakt geen voedingsstoffen met behulp van chlorofyl. (Groen) blad zul je dus niet aantreffen. De plant leeft het grootste deel van het jaar ondergronds, in het verborgene.

In de Ardennen groeit Lathraea squamata (schubwortel). Deze plant bloeit in april – mei met paarse schutbladen, waarbinnen rood met witte bladen staan. Deze bloemen zijn kort gesteeld en knikkend. In de grond heeft deze plant ook cleistogame bloemen, die zichzelf bestuiven. De plant komt nog sporadisch voor in het zuidoosten van Europa, Klein-Azië en de Himalaya.

De kleine schubwortel bloeit met iets langere stelen, ze zijn niet knikkend en de kelkbladen zijn onbehaard. Dit in tegenstelling tot de gewone schubwortel. De kleine schubwortel is in ons land altijd aangeplant. Je zult ze niet in het wild vinden. De plant wordt of gezaaid of door middel van scheuren uitgeplant. Zaden en plantjes moeten tussen de wortels van daarvoor geschikte bomen of struiken worden aangebracht. Daarna is het afwachten of ze aanslaan. De grond moet lichtzuur zijn en permanent vochtig blijven. De plant is uitstekend winterhard en verdraagt late nachtvorst uitstekend. De bloemen steken maximaal vijf tot zeven centimeter boven de grond uit. In het voorjaar zijn de op knoflookteentjes lijkende bloemen, die in plakkaten op de grond liggen, een merkwaardige, maar opvallende belevenis.

Broersepark. Genoemd naar C.P. Broerse, voormalig tuinarchitect
van de gemeente Amstelveen
Cleistogamie, cleistogaam: zelfbevruchtend, zelfbevruchting. Gamie = huwelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in