Over de fijne kneepjes voor de kamerlinde

0
4155
Sparmannia africana

De kamerlinde behoort echt tot de lindenfamilie (Tilliaceae). Lindebomen worden immens hoog. Met een kamerlinde mag je al heel blij zijn als die twee meter hoog wordt.

Sparmannia africana wordt te groot voor
de meeste huiskamers

De kamerlinde munt uit door zijn zachtgroene kleur en grote bladeren. In serres of een goed lichte vestibule misstaat de kamerlinde zeker niet; op een balkon of buiten in de tuin zie je hem maar heel zelden.

De kamerlinde (Sparmannia africana) komt van oorsprong uit Afrika. Daar wordt het een flinke struik van zes tot acht meter hoog. Bij ons is de kamerlinde vaak een probleemplant. De bladeren worden snel geel en vallen af, zodat de plant al heel snel bij de vuilnisbak staat. In dit verband is de naam kamerlinde misschien wel misleidend. Met een juiste verzorging is het juist een dankbare en decoratieve plant. Alleen de kneepjes moet je even weten.

Verzorging

Als een kamerlinde in de juiste omstandigheden wordt gehouden, is vrijwel elke huiskamer al snel te klein. Beter is het om een kamerlinde in een hoge, lichte ruimte te laten groeien of buiten op een beschutte plaats op het terras of het balkon. Waar een kamerlinde beslist een hekel aan heeft, is volle zon. Indirect zonlicht mag en vooral veel, heel veel licht komt de groei en kleur van het blad ten goede. Waar een kamerlinde meestal aan ten gronde gaat, is een gebrek aan voedsel.

Met een beetje geluk bloeit de kamerlinde met sierlijke bloemen

Voor de vorming van z’n grote bladeren is veel voedingsstof nodig.

Halverwege het groeiseizoen is verpotten en het geven van nieuwe potgrond een absolute voorwaarde om niet in de misère van gele bladeren te belanden. Spuit een kamerlinde ten minste twee keer per week met water over z’n kop en probeer een zo hoog mogelijke luchtvochtigheid te houden. In de periode tussen zomer en herfst moet er eenmaal per veertien dagen vloeibare kamerplantenmest met het gietwater worden gegeven. Alleen dan is een kamerlinde een waar feest om te zien. De kamerlinde bloeit – als hij het naar z’n zin heeft – vanaf september tot en met april. De bloemknoppen hangen, maar zodra ze opengaan, richt de knop zich omhoog. Bloemen hebben een bordeauxrode bodem met daarop gele meeldraden en geuren lichtzoet. Ze zijn heel mooi om te zien.

Kamerlinde mooi houden

Een kamerlinde kun je laten doorgroeien, als er maar op tijd wordt verpot. Soms moet de struik worden gefatsoeneerd om de omvang te beperken. Het is raadzaam om scheuten te toppen. De plant vertakt zich en krijgt daardoor een evenwichtige opbouw. Wordt er niet op tijd getopt, dan krijgt de plant een sliertig uiterlijk. Een kamerlinde wordt na de bloei gesnoeid of anders in de lente. Wanneer een kamerlinde in de huiskamer geregeld blad laat vallen, is dit een kwestie van vocht- en voedselgebrek en ook van een te lage luchtvochtigheid. Zet hem in zo’n een tijdje buiten.
De kamerlinde is op z’n mooist als hij twee jaar oud is. Daarna is hij alleen mooi te houden als er geregeld een grotere potmaat wordt gebruikt bij het verpotten en er vormsnoei aan wordt gegeven.

Kamerlinde stekken

Gebruikelijk is het om stek(ken) van de kamerlinde in de lente of zomer te maken van topscheuten. Stekken bewortelen heel makkelijk, zowel op water als ook in potgrond vermengd met wat zand. Door stek te maken ben je altijd verzekerd van een jonge, vitale plant.

Sparmannia africana ‘Nana’ is een dwergvorm van de kamerlinde: verzorging als hiervoor. Deze dwergkamerlinde bloeit gemakkelijker dan de soort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in