In het tuincentrum lijkt het af en toe behelpen met het personeel. Ik kwam de kattensnor weer eens tegen als gerangschikt onder de vaste planten. De plant is echter een eenjarig gewas. Waarom wordt de plant dan niet uitgestald bij de overbekende geraniums, petunia’s en dergelijke? Het is wel een bijzonder mooie en opvallende plant. Een echte aanwinst op het menu van tijdelijke beplanting in de tuin.
De kattensnor of Cleome is een plant die al lang in cultuur is.
In tropische en subtropische streken van vrijwel de gehele wereld komt de plant in het wild voor op vochtige en kalkrijke gronden. Een echte kosmopoliet dus. Cleome vraagt een warme en voedzame tuingrond. Een voortdurende dorst is echt een eigenschap van Cleome. Je kunt Cleome natuurlijk kopen, maar zelf zaaien gaat ook heel goed. In april wordt onder glas gezaaid. Na het ontkiemen de jonge plantjes nog even laten doorgroeien om ze vervolgens afzonderlijk op te potten. Na oppotten nog onder glas houden om ze vervolgens half mei in de tuin een plekje te geven.
Cleome groeit flink breed uit zodat een onderlinge afstand van 40 – 50 cm als plantafstand moet worden aangehouden. Cleome of in vroeger tijden Gynandropis behoort tot de familie van de Capparidaceae. Er zijn zo’n 200 soorten van bekend. Het meest in cultuur is Cleome spinosa. De soort is van oorsprong afkomstig uit Mexico en kan in het Nederlandse klimaat 80 – 100 cm hoog worden. De stengels van de plant zijn zacht behaard en kleven een beetje. De bladstelen en de schutbladen zijn vaak gestekeld. Mieren bezoeken nog wel eens frequent de plant. Dit kan absoluut geen kwaad. Cleome heeft een opvallende bloei. De hoofdbloeikleur is donkerroze, de bijna uitgebloeide bloemen verkleuren naar bleekroze. De bloempjes zijn 3 – 4 cm groot. De plant bloeit vanaf begin augustus tot de eerste nachtvorst zich heeft aangekondigd. Het meest opvallende en absolute kenmerk zijn zeer zeker de lange, purperkleurige meeldraden, die inderdaad doen denken aan het vijfde zintuig van de kat. De bloemen behoeven niet te worden uitgeknipt. De ‘snorren’ blijven zitten al is de bloem uitgebloeid.
Het is wel eens mogelijk variëteiten te kopen. Zo zijn Cleome ‘Alba’ en ‘Pink Queen’ als zaad verkrijgbaar.