Pampasgras, hét gras van de rijken

0
437

Lang was pampasgras in de mode. Het sierde de grote tuinen van de rijken. Een prominente plaats in het ruim bemeten gazon viel het sierlijke gras ten deel. Wie minder bedeeld was, moest genoegen nemen met de gedroogde witte pluimen op vaas.

Cortaderia heeft toch echt
ruimte nodig

Pampasgras is van het begin af aan een dure grassoort geweest. Dat zal er de oorzaak van kunnen zijn geweest dat de plant alleen was voorbehouden aan wie over een ruim budget beschikte. Tegenwoordig is dit siergras nog niet echt goedkoop, maar de prijs ervan ligt binnen een aanzienlijk groter bereik van tuinliefhebbers dan voorheen.
Wie pampasgras wil hebben, moet wel over de ruimte beschikken om het goed te laten uitkomen.

Oorspronkelijk komt pampasgras uit Zuid-Amerika en groeit o.a. in Zuid-Brazilië en Argentinië. Wie dichter bij huis een kijkje wil nemen, moet eens goed opletten in rivierbeddingen in Zuid-Oost-Turkije (het gebied tussen Konya, Kayserie en Oerfa). Daar staat pampasgras aan de randen van rivieren, die afwateren van de Turkse hoogvlakten. Hiermee hebben we meteen al belangrijke kenmerken van pampasgras te pakken: het groeit op een plek waar geregeld aanvoer is van verse voedingsstoffen en het groeit solitair.

Witte bloempluimen
zijn meestal manlijk

Pampasgras (Cortaderia selloana) is tweehuizig. Er zijn dus planten met manlijke of vrouwelijke bloemen. De manlijke bloei is witgrijs en zonder witte haren. Vrouwelijke bloemen zijn minder mooi, zijn bruinwit, stijver van vorm en bezet met pluizige zijharen. Pampasgras bloeit vanaf augustus tot en met oktober. De pluimen kunnen wel tot tachtig centimeter lang zijn. In de winter verkleuren de groene delen van het gras naar strogeel.

De lijnvormige bladen ontspruiten uit een rozet. Ze zijn v-vormig geplooid en buitengewoon scherp gezaagd. Je hand kan er behoorlijk door worden opengereten. De bladen zijn anderhalf tot twee meter lang, aan het uiteinde sierlijk uitgebogen.
Het is raadzaam voor de winter het blad bij elkaar te binden en goed in te pakken met stro of dennentakken. De plant is aan de voet gevoelig voor vorst. Aan het einde van de winter wordt het blad afgeknipt op een hoogte van dertig centimeter.

Andere pampasgrassen

Soort/variëteit Hoogte x breedte (m) Bijzonderheden
Cortaderia richardii 3 x 2 roomwitte, smalle overhangende pluimen
Cortaderia selloana
‘Aureolineata’
2,25 x 1,50 hoge bloeipluimen, blad met goudgele randen
Cortaderia selloana
‘Goldband’
2,25 x 1,50 met goudkleurige lijn over blad
Cortaderia selloana
‘Monstrosa’
2,50 x 1,25 roomwitte bloeipluimen
Cortaderia selloana
‘Pumila’
1,20 x 1,25 zilvercrème bloeipluimen, laagblijvende soort
Cortaderia selloana
‘Rendatleri’
2,50 x 2,00 rozeviolet kleurige pluimen, maakt brede pol
Cortaderia selloana
‘Silver Comet’
1,20 x 1,50 zilverwitte pluimen, randen van blad wit
Cortaderia selloana
‘Silver Stripe’
1,75 x 2,00 zilverwitte pluimen, randen van blad wit
Cortaderia selloana
‘Sunningdale Silver’
3,00x 2,50 zilverwitte pluimen, een van de beste cultivars

Al onze siergrassen

Molinia (pijpenstro)Miscanthus sinensis (prachtriet)Holcus (witbol)Deschampsia (ruwe – bochtige smele)Carex (zegge)Calamagrostis (struisriet)Cyperus involucratus (parapluplant)Cortaderia selloana (pampasgras)Phalaris (rietgras)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in