Lampenpoetsersgras

0
514

Het lampenpoetsersgras (Pennisetum) bestaat uit meer dan tachtig soorten en daarbinnen bestaan weer vele variëteiten. Daaronder zijn eenjarige en overblijvende grassen.

De pluim van Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ heeft roodbruine, borstelachtige aren

Pennisetum komt van nature voor in tropische, subtropische en gematigde streken. De meeste soorten vermeerderen zich door middel van rizomen. Kenmerkend zijn de platte bladschijven en vanzelfsprekend de langwerpig ronde, pluimvormige bloei. De pluim werd vroeger wel als rager voor de cilindervormige glazen kap van de olielamp gebruikt. Vandaar de naam lampenpoetsersgras.

De belangrijkste soort van lampenpoetsersgras voor de tuin is Pennisetum alopecuroides. In het verleden werd dit siergras Pennisetum compressum genoemd. Het is een overblijvend gras, dat voornamelijk in delen van Australië en Azië van nature voorkomt. Pennisetum behoort tot de grassen (Graminae).

P. alopecuroides ‘Hameln’ wordt
tot maximaal 70 centimeter hoog

Het lampenpoetsersgras met pluimen is een sierraad voor de tuin, maar ook heel geschikt om te worden gebruikt in een droogboeket. Voor dit laatste wordt de plant ook wel commercieel geteeld. Vanaf de nazomer tot ver in de herfst staan de pluimen op het gras.

Het lampenpoetsersgras verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halfschaduw. Het kan als eenling (solitair) worden gebruikt, maar veel meer komt het tot zijn recht in een grote groep. Een combinatie van lampenpoetsersgras met onder meer kattenkruid, sierdistel, pimpernel en Liriope is heel fraai. Het lampenpoetsersgras groeit polvormig in een vrijwel ronde vorm. De meeste variëteiten worden tussen de 40 en 100 centimeter hoog, terwijl de breedte ongeveer tweederde van de hoogte bedraagt.

De beste variëteiten

Variëteit Hoogte (cm) Bijzonderheden
‘Cassian’ 60 Goed winterhard. Mooie herfstkleur. Compact groeiend.
‘Hameln’ 40 – 70 Roodbruine pluimen in augustus – september. Goed winterhard. Compact groeiend.
‘Little Bunny’ 40 Voor balkon of terras. Laagblijvende variëteit. Geschikt om in pot te groeien.
‘Little Honey’ 80 Crèmebruine pluimen in augustus – oktober. Bontbladig.
‘Woodside’ 60 Bladen overhangend. Pluimen crèmekleurig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in