Siergras: Holcus – witbol

0
483

In Nederland komt witbol algemeen voor. Er zijn twee soorten: gestreepte witbol en gladde witbol. Gestreepte witbol is de meest voorkomende grassoort in ons land.

Holcus mollis ‘Variegatus’

Van gladde witbol zijn inmiddels een aantal variëteiten gekweekt.

Gestreepte witbol (Holcus lanatus) is massaal te vinden langs zomen van akkers en in wegbermen. De hele plant is licht behaard. Gladde witbol (Holcus mollis) is minder behaard en is vooral te vinden in duingebieden en delen van Zuid-Limburg. In bossen en graslanden met een matige voedselrijkdom komt dit gras algemeen voor. De naam witbol heeft te maken met de pluizige en pluimvormige bloeiwijze, die alleen op beschaduwde plaatsen lange tijd aan de plant blijft. Gestreepte witbol bloeit van mei tot september; gladde witbol bloeit van juni tot augustus. Beide planten zijn overblijvend. Bladen zijn stengel omvattend, lijn of lintvormig en gaafrandig. De bladen staan dikwijls in een v-stand; ze zijn iets gevouwen. De bladkleur varieert van donkergroen tot blauwgroen. Witbol groeit uit met behulp van worteluitlopers. Op lichte grond kunnen ze flink uitdijen. In het voorjaar kunnen planten door delen worden vermeerderd.

Soort/variëteit Hoogte (cm) Breedte Bloeitijd Bijzonderheden
Holcus mollis ‘Albovariegatus’ 40 60 6 – 8 Bladen met witte, onregelmatige strepen. Deze witbol kan ook gebruikt worden als gazon. Het gras kan worden gemaaid en loopt weer prima uit. Bloempluimen komen niet altijd tot ontwikkeling.
Holcus mollis ‘Variegatus’ 40 cm 80 6 – 8 Met duidelijke zilverwitte bladnerf. Kan ook worden gebruikt als van gazon. Geschikt voor vochtige grond in de halfschaduw.

Al onze siergrassen

Molinia (pijpenstro)Miscanthus sinensis (prachtriet)Holcus (witbol)Deschampsia (ruwe – bochtige smele)Carex (zegge)Calamagrostis (struisriet)Cyperus involucratus (parapluplant)Cortaderia selloana (pampasgras)Phalaris (rietgras)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in