Siergras: Struisriet

0
491

Struisriet groeit van nature op het noordelijk halfrond. Op vochtige tot natte plaatsen is dit riet op zijn plaats. In de omgeving van een natuurlijke vijver voelt struisriet zich heel happy.

Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ is beslist
het mooiste struisriet

Als struisriet het echt naar de zin heeft, schroomt het niet om door middel van uitlopers nog meer grond in zijn omgeving te annexeren.

Struisriet (Calamagrostis) is een omvangrijk geslacht met meer dan tweehonderd soorten. Omdat siergras steeds meer in de belangstelling staat (2003), komen er ook goede variëteiten bij. Struisriet koop je om de sierlijk vertakte pluimen, die in het najaar net als de halmen prachtig goudbruin worden. De pluim wordt gevormd door honderden zaadhoofdjes op een lange stengel, een decoratief geheel. De bladen van struisriet zijn tot een meter lang en hangen sierlijk gebogen van de stengel af. Plant struisriet in de volle zon; op een plaats in de halfschaduw groeien de stengels te slap. Als de pluimen op de halmen staan, kiepen ze daardoor om.

 
Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ heeft in de zomer al fraai gekleurde pluimen Calamagrostis benetucha

Aan het begin van de lente kan struisriet door delen van de pol worden vermeerderd. In de winter worden de halmen bij de grond afgeknipt. Ze lopen in het voorjaar vanzelf weer met nieuwe stengels uit. Deel de pollen regelmatig om de groei binnen de perken te houden. U bent dan tevens verzekerd van een gezonde groei en bloei.
Struisriet is geschikt om solitair te worden geplant, maar fraaier is het als er een grote groep van wordt geplant. Het is een prima achtergrond voor andere grassen, bamboes of opgaande vaste planten. In alle seizoenen mag het struisriet worden gezien.

Soort/variëteit Hoogte (cm) Breedte Bloeitijd Bijzonderheden
Calamagrostis benetucha 180 100 8 – 10 Met blauwgroene bladen. Pluim goudbruin. Compact groeiend.
Calamagrostis brachytricha 120 80 8 – 10 Borderplant. Pluim grijsroze. Blad vroeg uitlopend.
Calamagrostis varia 100 60 7 – 9 Zoden vormend gras. Kan op zeer droge plaatsen groeien. Pluimen geelgroen.
Calamagrostis x acutiflora 175 60 6 – 8 Pluim beigekleurig. Loopt vroeg uit.
Calamagrostis x acutiflora
‘Karl Foerster’
175 60 6 – 8 Beige pluim. Een van de mooiste variëteiten. Vroeg uitlopend.
Calamagrostis x acutiflora ‘Stricta’ 150 60 8 – 9 Pluimen roodbruin. Loopt vroeg uit.
Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’ 130 50 8 – 10 Siergras met bonte bladen. Lijkt verder op ‘Karl Foerster’.

Al onze siergrassen

Molinia (pijpenstro)Miscanthus sinensis (prachtriet)Holcus (witbol)Deschampsia (ruwe – bochtige smele)Carex (zegge)Calamagrostis (struisriet)Cyperus involucratus (parapluplant)Cortaderia selloana (pampasgras)Phalaris (rietgras)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here