Liriope maakt polvormige kussens

0
659

Het is erg lastig om voor beschaduwde plaatsen of plaatsen in de tuin die door overhangende takken van bomen of struiken permanent in een schemertoestand verkeren, goed groeiende planten te bedenken. ‘Tijdelijke’ bedekking in de vorm van lelietje-van-dalen, viooltjes of de vaste plant Judaspenning geven niet altijd voldoening. In zo’n situatie kan Liriope een uitkomst zijn. Het is een groenblijvende vaste plant, die opgewassen is tegen minimale lichttoetreding. In de nazomer komen tussen de grasachtige halmen rechtopstaande bloemstengels te voorschijn met paarse, kraalvormige bloemen.

Liriope behoort tot de familie van de Convallariaceae/Liliaceae. Het lelietje-van-dalen behoort ook tot deze familie. De overeenkomst met Liriope is zeker de rechtopgaande stengel met belvormige bloemen erlangs. Ook Liriope groeit met een wortelstok, maar breidt zich hiermee niet zo explosief uit als lelietje-der-dalen. De plant vormt uitdijende, kussenvormige pollen. Wie de beplanting gesloten wil hebben, zal dan ook een plantafstand van vijftien centimeter moeten aanhouden. Liriope is inheems in China, Japan, Vietnam en Taiwan.

 
Liriope muscari heeft
grasachtig, donkergroen blad
Bloemen staan langs de steel
en zijn rond klokvormig

Liriope verlangt een goed doorlatende grond. Voeg voor het planten een flinke hoeveelheid humusmateriaal aan de grond toe. Bij een plantafstand van vijftien centimeter onderling is de bodem binnen twee jaar volledig bedekt. In het tweede jaar na aanplanten wordt het aantal bloemstengels beduidend meer dan in het eerste jaar.
Aan het begin van de lente kunnen eventueel bruin geworden bladen worden weggeknipt. Dan ook is het de tijd om te groot geworden pollen te scheuren en elders uit te planten. Liriope wordt tot vijfentwintig centimeter hoog en de pol tot veertig centimeter breed. Liriope verdraagt ook lichte zon. De bladen worden dan lichtgroener.

Variëteiten

Liriope muscari ‘Lilac Beauty’ heeft bredere bladen dan de soort. De plant wordt tot vijfenveertig centimeter hoog. Bloemen lilakleurig.
Liriope muscari ‘Majestic’ bloeit met grote, violetblauwe bloemen.
Liriope muscari ‘Variegata’ heeft crèmekleurige bladen. Bloeit met mooie, helderblauwe bloemen.
Liriope muscari ‘Albiflora’ bloeit met zuiver witte bloemen.
Liriope spicata ‘Silver Dragon’ wordt tot vijfenveertig centimeter hoog. De bladen zijn langs de randen met een goudbonte streep afgezet. De plant brengt veel violet-lila bloemen voort.

Liriope lijkt veel op de bijna zwartbladige Ophiopogon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in