Twaalfgodenkruid heeft sierlijke bloemen

0
504

De bloem van het twaalfgodenkruid verraadt meteen al z’n verwantschap met de cyclaam. Beide geslachten behoren tot de familie van de Primulaceae. De omgekeerde bloemen tonen hun fel gekleurde gele meeldraden opvallend.

Dodecatheon in bloei

De herkomst van de naam twaalfgodenkruid is onbekend. De botanische naam is Dodecatheon. Deze naam is afgeleid uit de Griekse woorden dôdeka en theos. Wat zoveel betekent als twaalf en god. De plant groeit in het wild in Noord-Amerika, in vochtige bossen. Zelfs in het uiterste noordwestelijke deel van Alaska groeit een soort (Dodecatheon frigida) onder barre en zeer koude omstandigheden. Een andere naam voor het twaalfgodenkruid is ook wel Amerikaanse sleutelbloem.
De soort die het meest geschikt is voor de tuin is Dodecatheon meadia.

Andere soorten (nauwelijks meer in cultuur)

* Dodecatheon jeffreyi, die te herkennen is aan de klierachtige beharing op de bloemstengels
* Dodecatheon hybride (x lemoinei) met als belangrijkste rassen ‘La Grandesse’, ‘Purety’, ‘Belle Mauve’.

Twaalfgodenkruid vereist een vochtige, humeuze, goed doorlatende bodem en een halfschaduwrijke tot schaduwrijke plaats in de tuin. De planten zijn fraai te combineren met laagblijvende soorten varens; het sierlijke loof van het twaalfgodenkruid steekt qua textuur mooi af bij soorten als elfenbloem (Epimedium) en scheefbloem (Iberis sempervirens). Vanwege de verwantschap is Dodecatheon ook goed te gebruiken als bloeiopvolger van de tuincyclaam.
Twaalfgodenkruid heeft een wortelstandig bladrozet. De bladeren zijn fijn van textuur en diep ingesneden. Bescherm het jonge blad, het wordt graag gegeten door slakken.

Felle bloemkleur

De bloemen staan op kale stengels. De fel mauvekleurige bloemen zijn heel mooi om te zien. De bloembladen staan, net als bij de cyclaam, in omgeslagen vorm omhoog. De felgele meeldraden die in een spitse punt bij elkaar staan, zien er teer en broos uit. De bloemen verschijnen al vroeg in de maand mei. De bloei duurt ongeveer 2 – 3 weken.
Dodecatheon is echt een plant die je moet hebben zien bloeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in