Salvia nemorosa, een salie uit de bossen

0
461

Twee kleuren salie naast elkaar. Een blauwe en een roze van een en dezelfde soort. Met wat fantasie ben je getuige van de Slag bij Waterloo. Strijdende Franse en Engelse soldaten tegenover elkaar, klaar voor de aanval.

Salvia nemorosa in blauwe ‘uitvoering’

De lange trossen of aren met bloemen wekken de illusie van soldaten met hun geweer over de schouder, keurig in het gelid. Deze salie is populair en geliefd, niet in de laatste plaats door de lange bloeiperiode.

Er is wat gesteggeld over de juiste naamgeving van deze salie. Salvia nemorosa, Salvia virgata, Salvia virgata nemorosa, Salvia silvestris of Salvia x superba. Laten we het maar houden op Salvia nemorosa.
Een dankbare plant, al meer dan 100 jaar in cultuur. Zoals de tweede naam aangeeft, komt de plant uit de bossen en wel uit het zuidoosten van Europa en heel Klein-Azië. Het is een volkomen vorstbestendige, overblijvende vaste plant.

Salvia nemorosa in roze ‘uitvoering’

Salvia nemorosa behoort tot de familie van de lipbloemigen (Labiatae). Het is een keurig in pollen groeiende plant. De plant kan wel tot een meter hoog en een halve meter breed worden.

De bloemen zijn tot 1 centimeter groot en bezitten kleine schutbladen onder de bloemkransen. Deze schutbladen zijn breed, hartvormig en hebben meestal dezelfde kleur als de bloem. De bloemen staan in lange schijnaren, maar eigenlijk zijn het bloemtrossen. De stengels zijn kort behaard en daaraan zitten de lange, smalle en kortgesteelde bladen. De eirond-lancetvormige bladen hebben een fijne karteling langs het blad.
De bloeiperiode is van juni tot en met juli. Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemtrossen worden uitgeknipt. In het najaar kunnen pollen worden gescheurd. Plant deze salie op een humusrijke, goed water doorlatende grond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in