Vijveren het hele jaar door: februari

0
337

Gemiddelde temperatuur 3,0 °C
Maximumtemperatuur 6,1 °C
Minimumtemperatuur -0,1 °C
Neerslag 48 mm
Neerslagduur 49 uur

Voor de vissen is dit een zeer gevaarlijke tijd. Hongerige reigers loeren in het water. Temperaturen kunnen hevig schommelen. Op het ene moment slapen de vissen nog onder het ijs, terwijl enkele dagen later de zomer in aantocht lijkt. De vissen zwemmen loom rond in de vijver en plukken wat achtergebleven alg. Zelf voer geven is uit den boze. Wanneer de vorst opnieuw toeslaat, stopt het verteringsproces van de vissen en dit kan de dood betekenen.
Februari is de tijd voor voorbereidingen en het maken van plannen. Verbeteringen voor het filter? Maak ze nu. Uitbreiding van de vijver met bijvoorbeeld een moerasgedeelte? Ga nu aan de slag. Maar gun de vissen hun rust. Kom niet aan de vijver zelf.

Als u uw koi aan een wedstrijd wilt laten meedoen, dan is het zaak nu reeds te plannen. Het er naartoe werken kost een heel seizoen. Ten eerste moeten de mededingers gezond uit de winter komen. Met vijververwarming kan in deze maand langzaam worden begonnen. Op die manier geef je de vis een voorsprong. De vissen teren immers op hun vetreserves en die moeten zo snel mogelijk worden aangevuld. Een stevige, niet vette vis maakt de grootste kans. Hoe sneller u kunt beginnen met voeren, des te groter de kans op een volle vis.
Stel alvast een voerschema op voor de komende maanden. Begin met licht verteerbaar voer en vervolgens eiwitrijk voer, dat voldoende vitaminen en mineralen bevat. Vergeet niet om ook kleurverbeterend voer op het menu te zetten. Ook als u uw vissen niet wilt inzetten, dan is vijververwarming in februari het overwegen waard. Sommigen zweren bij verwarmd water gedurende de gehele winter. Maar een goede winterslaap vebetert de kwaliteit van de vissen. Ze schijnen dan te investeren in hun kleuren.
Dit geldt natuurlijk alleen voor koi en de kwetsbaardere goudvissen als leeuwenkop, black moor enz. Vissen die gevoelig zijn voor wisselende omstandigheden. Inlandse vissen zijn er wel aan gewend. Als de vissen echter verzwakt de winter zijn ingegaan, kan dat wel problemen opleveren. Een constante watertemperatuur van zo’n 12 graden is dan een pluspunt.
Het is overigens opvallend, dat vissen tijdens de winter – en zelfs als de vijver is dichtgevroren en er niet wordt gevoerd – gewoon doorgroeien. Soms is er zelfs sprake van een werkelijke groeispurt.

Op plantengebied is er nog niet veel te beleven. Op zoek gaan naar aparte soortjes is het enige.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in