Vijveren het hele jaar door: mei

0
479

Gemiddelde temperatuur 12,7 °C
Maximumtemperatuur 17,6 °C
Minimumtemperatuur 7,5 °C
Neerslag 62 mm
Neerslagduur 40 uur

Mochten ze het in april nog niet hebben gedaan, dan zullen de paairijpe koi- of goudvissenvrouwtjes hun eieren toch zeker deze maand kwijt willen. U kunt handelen als ik. Wilt u de kleintjes wel op laten groeien, dan is voeren het grootste probleem. In Japan gooien ze kippenpoep in de mudpounds, zodat er op de juiste tijd allerlei infusoriën (kleine diertjes) in het water komen. Dat is in onze situatie natuurlijk niet nodig.
Een artemiakweek opzetten kan wel, maar is duur. Ook kan eiwitrijk koivoer worden gemalen in de koffiemolen. Poedervoer is ook geschikt. U moet pas gaan voeren, wanneer de visjes drie dagen oud zijn. In de eerste drie dagen leven ze van hun eigen eierzak. Kannibalisme is de kleintjes niet vreemd. Zij die het snelste groeien, hebben de meeste broertjes opgepeuzeld. De vingerlingen moeten gescheiden van hun ouders opgroeien. Want ook die lusten ze wel rauw.

Het koikoopseizoen is weer aangebroken. Het is heel belangrijk waar u ze koopt. Koiverkoper zijn neemt meer tijd in beslag dan acht uur per dag en vijf dagen in de week. De meeste alleen-in-het-weekenddealers kunt u dan ook maar beter links laten liggen. Het is namelijk bijna onmogelijk om naast koiverkoper zijn ook nog een vaste baan te hebben. Ook zij die handelen vanuit hun schuurtje in de tuin, kunnen niet als een aanwinst voor de hobby worden beschouwd. Vissen en klanten hebben iedere dag aandacht nodig. Een goede koiverkoper zijn vergt kennis op het gebied van vijverbouw, visziekten, waterkwaliteit en nog veel meer. De gespecialseerde verkoper doet tijdens de inkoop in Japan aan hand-pick: toekomstige kwaliteit herkennen. Een koiverkoper moet ook zelf helemaal gek zijn op die kleurige zwemmers, er respect voor hebben. Als je deze handel alleen maar ziet als geld, dan word je een chagrijnig mens en dat is slecht voor uw pecunia. Koop uw Nishikigoi dus bij het adres waar is geïnvesteerd in kennis, waar ze bereid zijn met u te discussiëren over de kwaliteit van de vissen en waar ze klaar staan als er problemen zijn. Karpers gaan – als het goed gaat – tientallen jaren mee. Het is dus belangrijk het adres van aanschaf zorgvuldig te kiezen.

Op waterplantengebied valt niet meer te doen dan genieten. Of u moet beslissen om met potten of teilen uw terras aan te kleden met waterplanten. Gewoon een laagje klei erin, daarin de planten en vervolgens vullen met water. Kies voor vrolijk bloeiende de planten. Een heuse aanwinst. Een miniwaterlelie doet het zo ook heel goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in