Vijveren het hele jaar door: maart

0
358

Gemiddelde temperatuur 5,8 °C
Maximumtemperatuur 9,6 °C
Minimumtemperatuur 2,0 °C
Neerslag 65 mm
Neerslagduur 67 uur

In het voorjaar kan uw vijver een paradijs voor ziekteverwekkers zijn. Costia, witte stip, trichodina, chidonella en wormen hebben het naar hun zin. Hiervoor zijn drie oorzaken te noemen: temperatuurschommelingen, verminderde weerstand van de vissen en bovendien een verminderde waterkwaliteit. Deze maand zetten we dan ook in op de bestrijding van de vijanden van onze vissen.

Temperatuurschommelingen kunnen we voorkomen door de vijververwarming op 10 °C te zetten. Dit is de enige manier om 100% resultaat te verkrijgen. De schommelingen kunnen worden beperkt door de vijver af te schermen tegen wind en de pomp niet te hard te laten draaien. Dit is nog niet het (opnieuw) opstarten van een vijver.
Vervolgens wordt de verminderde waterkwaliteit aangepakt. Het filter wordt grondig schoongemaakt en aan gezet. Meet de waterwaarden. Die moeten ideaal zijn. Is dit niet het geval, dan moeten ze worden aangepast. De daarvoor nodige middelen koopt u bij de vijverspecialist. Volg goed de aanwijzingen op de verpakking. Houd vooral dagelijks de ammoniak- en nitrietwaarden in de gaten. De verminderde weerstand wordt niet alleen door de temperatuurschommelingen en de verminderde waterkwaliteit veroorzaakt. De grootste oorzaak is de intering op het vetgehalte gedurende de wintermaanden. Dit kan pas worden aangepakt als de watertemperatuur rond de 10 °C is. Pas dan kan het filter worden opgestart:
1) filterbacteriën worden toegevoegd, 2) het voeren wordt gestart. Filterbacteriën enten zonder de vissen te voeren heeft geen enkele zin. De bacteriën hebben namelijk ook voer nodig en dat is vissenpoep. Zelf start ik tegelijkertijd met water verversen. Overigens alleen als de temperatuur van het kraanwater hoger ligt dan die van het vijverwater. Ik ververs iedere week zo’n twintig procent.

Slaan de bovengenoemde vijanden toch toe, dan is het raadzaam om u tot een specialist te wenden. Dit kan een gevorderde hobbyist zijn. Maar het is beter om u tot een vijverdealer met visziektencertificaat te wenden. Vraag daar gerust om. Hij kan de juiste diagnose stellen en medicijnen aanbieden.

In de natuurlijke vijver kunt u nu ook aan de slag. Bekijk of er niet te veel rotzooi op de bodem ligt. Dat zorgt later in het seizoen alleen maar voor algenbloei: erwtensoep.
Hebt u een kleine vijver, tot zo’n 10.000 liter, die al enkele jaren draait, dan is geheel leeghalen het overwegen waard. De bodem moet vervolgens worden gekuist. Planten kunt u scheuren of delen. Zet ze in manden met eenderde klei en tweederde vijveraarde. Ze hebben dan zeker voldoende voeding voor de komende seizoenen. De wortelstokken van te groot geworden waterlelies kunt u met een schoon mes in stukken snijden. Zet ze vervolgens in hetzelfde grondmengsel en u hebt weer nieuwe planten. Zet alles weer terug in de vijver. Vervolgens de vijver weer vullen met water. Bij de vijverspecialist koopt u de juiste bacteriën om de boel weer op te starten.
In grotere vijvers kunt u beter helpertjes aan het werk zetten. Bij dezelfde handelaar kunt u zogenaamde sludgebusters kopen. Meestal kleuren die de vijver een tijdje wit. Ze ruimen alle rommel op en zorgen voor een schone vijver. Klaar voor een nieuw seizoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in