Vijveren het hele jaar door: juli

0
349

Gemiddelde temperatuur 17,4 °C
Maximumtemperatuur 22,1 °C
Minimumtemperatuur 12,5 °C
Neerslag 70 mm
Neerslagduur 37 uur

Na een dag hard werken is het goed toeven aan de vijverrand. Relaxen door de visjes te voeren of te genieten van alles wat er in en rond de waterpartij krioelt en bloeit. Gaat u met vakantie en bereid u uw vijver daarop niet voor, dan bestaat er een grote kans dat uw vakantie voor niets zal blijken te zijn, omdat bij terugkomst de vijver- en vissenstress u in de nek schiet.

Gruwelverhalen als een groene vijver, overwoekering door draadalgen of zuurstofplanten, zieke – of erger nog – dode vissen komen niet alleen in dromen voor. Wanneer er vooraf geen maatregelen worden genomen, blijken deze problemen de vakantieganger maar al te vaak thuis te verwelkomen. Toch kan dit eenvoudig worden voorkomen door onderhoud èn een vijvervriend goed te instrueren.

Veel vijverbezitters hebben zulke vrienden. En koesteren ze. Zo iemand hebt u ook nodig. Iemand met een beetje ervaring en niet al te eigenwijs, zodat uw aanwijzingen nauwkeurig worden opgevolgd. Tijdens uw vakantie wordt deze persoon de ‘baas’ van uw vijver. Althans zo moet hij of zij zich voelen, maar wel dus volgens uw aanwijzingen. Dit gaat natuurlijk niet op bij een volkomen natuurlijke vijver zonder visjes. Die waterpartij redt zich wel gedurende de weken, waarin u de toerist uithangt. We hebben het hier over vijvers met vissen, die moeten worden gevoerd. En over vijvers met Japanse sierkarpers, bestuurd door een filter met pomp en wat er nog meer aan technisch vernuft om de hoek komt kijken.

Uw vijvervriend(in) moet alles leren over uw vijver. Hoe vaak moet er water worden ververst? Hoeveel gevoerd? In het laatste geval is het beter om het voer in dagelijkse porties te verdelen en apart te verpakken. Mensen hebben immers de neiging om altijd te veel te voeren en dat kan de vijver in problemen brengen en daarmee de vissen. Maak de vijveroppas duidelijk dat er om deze reden niet extra mag worden gevoerd. Hoe leuk deze bezigheid ook is. Gaat u lang met vakantie, dan is het aan te raden om de vervangend chef-vijver te leren hoe borstels worden geschoond en pompen worden nagekeken.

Leer hem/haar ook hoe problemen bij vissen kunnen worden getraceerd. U weet wel: stil op de bodem liggen, hevig schuren en vinnetjes geknepen. Natuurlijk moet ook duidelijk zijn wat er dan moet worden gedaan. Water verversen is altijd een eerste optie. Het water waarmee dit gebeurt, moet natuurlijk wel van dezelfde temperatuur zijn als het vijverwater. Vervolgens moet u of volkomen vertrouwen op de ervaring van uw vakantieoppas of ervoor zorgen dat uw GSM altijd aanstaat.
U weet het natuurlijk nog wel uit uw eigen beginnersperiode: ook u raakte bij het minste geringste in hevige paniek en waarom zou dit de oppas niet kunnen overkomen? Als die bij calamiteiten op goed geluk allerlei goed bedoelde ad hoc-oplossingen gaat verzinnen, bent u verder van huis. Neem uw mobieltje dus maar mee en laat die aanstaan. En neem van gevorderde vijver- en visliefhebbers, die eventueel kunnen helpen, de telefoonnummers mee.
Verder is het natuurlijk handig, dat er geld klaarligt voor het mogelijk uitvallen van de pomp of andere calamiteiten. Een paniekbudget dus. Het filter mag natuurlijk niet uitvallen en voor de achterblijvers is tijdens hopelijk warme dagen ook de zuurstofvoorziening onontbeerbaar.

Neem dus voldoende de tijd om uw tijdelijke vijververzorger goed op te leiden en instrueer duidelijk. Leg een budget klaar en neem uw mobieltje mee. Een goede investering voor de toekomst, dunkt me.

Ook u moet aan de slag

Maar u moet niet denken, dat u er op deze manier al bent. Voordat u vertrekt, zult u gedegen onderhoud moeten plegen. Ververs maar eens flink en dun ook de zuurstofplanten goed uit. Aan planten die vanaf de walkant het water ingroeien, dient ook paal en perk te worden gesteld. Maak het bezinkgedeelte met daarin eventuele borstels goed schoon, zodat de oppas dit niet hoeft te doen. Het blijft immers een vervelend karweitje.
Ook het gedeelte van uw filter met filtersubstraat, daar waar de bacteriën hun o zo belangrijke werk doen, heeft aandacht nodig. Wanneer dat (te) sterk is vervuild, zal ook hier een grote schoonmaak gehouden moeten worden. Doe dit een paar weken, voordat u vertrekt, want na de schoonmaak kunnen nitrietpieken optreden en dan kunt u beter in de buurt zijn. Vervolgens uv- stralers, ozonapparatuur, eiwitafschuimers etc. nakijken en eventueel schoonmaken. Besteed ook de nodige aandacht aan uw vissen. Zorg ervoor, dat ze goed gezond zijn en mochten er grote problemen zijn, dan zou ik de annuleringsverzekering maar eens nakijken.

Een verhaaltje

Er was eens vijveroppas. Hij genoot ervan om aan de vijverrand van het weer te genieten en alles wat er in het water gebeurde in zich op te nemen. Gedurende drie weken was het zijn waterpartij. Op een niet zo’n goede morgen dreef zo’n mooi karpertje, een roodwitte, op z’n rug. ‘Die is dood’, dacht hij. ‘En het was nog wel hun lieveling!’ Hij liet zich niet in een depressie zinken, maar toog naar een heuse kenner. Naar Kees, de vijverspecialist van uw tuincentrum zoals het in het plaatselijke sufferdje werd omschreven. Hij kocht er net zo’n roodwitte en zette die in de vijver: ‘Zo merken ze er niets van.’
Bij thuiskomt wisten ‘ze’ het natuurlijk meteen. Er zwom een ander karpertje rond. Maar ze schrokken niet eens zo van de dood van hun lieveling. ‘Het is erg, maar het kan gebeuren,’ oordeelden ze. Het feit, dat er een nieuwe zwemmer zonder quarantaine in hun vijver terecht was gekomen, gaf meer zorgen. Slapeloze nachten volgden.

Moraal van dit verhaaltje: een vis kan doodgaan, maar de goed bedoelde vervanging door een nieuwe kan een ware ramp veroorzaken. Ziekten zijn snel overgedragen. En dat moet uw vijveroppas nadrukkelijk weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in