Nieuwe tuin aanleggen: waaraan moet je allemaal denken?

0
268

Ben je net verhuisd en is de nieuwe tuin je nog niet naar het zin? Of ben je in een nieuwbouwwoning getrokken en mag je de tuin nog helemaal zelf aanleggen? Dan is er een hoop werk te doen. Het voordeel is dan wel weer dat je het helemaal naar je zin kunt maken. Hoewel de tuin vaak onderaan het lijstje staat na een verhuizing, ben jij er misschien binnenkort wel klaar voor. Maar waar moet je allemaal aan denken? Je leest het hier.

Indeling bepalen

Allereerst is het belangrijk om de indeling van jouw tuin vast te leggen. Bepaal welke onderdelen er zeker in moeten komen en waar je deze wilt plaatsen. Het beste maak je even een tekening van je tuin en teken je hier alle onderdelen in. Doe dit het liefst op schaal, zodat je in de praktijk niet tegen grote meetproblemen aanloopt. Denk bijvoorbeeld aan de basisonderdelen zoals de schutting, de bodembedekking, de beplanting, de zithoek en de kinderspeelhoek. Wanneer je een buitenkeuken of een zwembad wilt realiseren zijn er uiteraard nog weer hele andere dingen om rekening mee te houden.

Bodembedekking

Om je tuin meer karakter te geven is het de moeite waard om met verschillende materialen voor de bodembedekking te spelen. Je kunt bijvoorbeeld een zithoek op prachtige stenen zetten, terwijl je wandelpaden allemaal van grind zijn. Ook kun je houtsnippers of zand in de hoek voor de kinderen gebruiken. En vergeet vooral ook niet over een grasmat na te denken. Dit is een eenvoudige manier om meteen veel groen in je tuin aan te brengen. Kijk bijvoorbeeld eens op 123Natuurproducten om inspiratie voor verschillende bodembedekkers op te doen.

Beplanting

Voor het aanleggen van de perkjes is het belangrijk om rekening met het huidige seizoen te houden. Zo zijn sommige planten niet winterhard en is het zonde om deze ze vlak voor de koudere maanden nog te planten. Ook doen sommige planten het het best, wanneer je ze in het voorjaar plant. Ga dus voor planten die in de zomer of in het najaar gepland kunnen worden. De rest kun je dan in het voorjaar altijd nog aanvullen. Om nu alvast wat meer kleur in je tuin te brengen, kun je met eenjarige bloemen werken. Deze staan de komende maanden nog mooi in de bloei en kun je daarna vervangen door meerjarige planten.

Zithoek

Hoewel je waarschijnlijk zo snel mogelijk van het zonnetje wilt kunnen genieten, moet je er ook rekening mee houden dat er vaak levertijd op de tuinmeubels zit. Denk hier dus goed over na wat je wilt: wat langer wachten, maar daarvoor wat echt moois? Of het snel in huis hebben, maar daardoor iets minder moois? Grote kans dat je met dit dilemma zult komen te zitten. Een oplossing zou kunnen zijn om wel te wachten, maar in tussentijd een paar goedkope inklapbare tuinstoelen te kopen. Deze komen altijd nog van pas als je later je tuinset hebt en familie of vrienden op bezoek hebt. Je kunt ze er namelijk makkelijk even bij pakken als je een stoel te kort komt. Bovendien zijn ze makkelijk in de schuur op te bergen en nemen ze hier maar weinig ruimte in.