5 handige tips om jouw tuin lente-proof te maken

0
476
Primula farinosa

De zon schijnt en de vogeltjes fluiten: het is weer lente! De hoogste tijd om aan de slag te gaan met je tuin. Ruim alle troep van de winter op en maak van je tuin weer een zonnig paradijs. Met onze 5 tips moet het vast wel lukken om er binnen mum van tijd weer iets moois van te maken.

Tip 1: Ruim alle rommel van de winter op

Het is hoog tijd om (online) spullen te halen bij de bouwmarkt. Vergeet ook niet om het stof van je tuingereedschap te blazen. Slijp ze eventueel als dat nodig is. Het is tijd om aan de slag te gaan! Maak je tuin schoon en verwijder alle rotzooi van afgelopen winter, zoals sneeuwresten en bladeren. Haal ook het onkruid weg en vergeet niet om de wortels te verwijderen. Het zou jammer zijn wanneer de wortels weer terugkomen.

Tip 2: Voeg voldoende vocht toe aan je tuin

De kans is best groot dat de grond in je tuin na de winter flink uitgedroogd is. Zodoende is het belangrijk om voldoende vocht toe te voegen. Dit kun je doen met organisch materiaal, zoals mest. We raden ook aan om de grond even uit te testen. Op die manier zie je meteen welke voedingsstoffen er nodig zijn om het weer gezond te maken. Ook weet je meteen welk mengsel het meest geschikt is om bijvoorbeeld de levensduur van de planten in je tuin flink te verlengen.

Tip 3: Gebruik mulch

Organisch materiaal en meststoffen zijn niet het enige wat je tuin nodig heeft. Het kan ook helpen om mulch over je tuin en bloembedden uit te strooien. Dit is ook perfect materiaal voor een organische tuin. Het bedekken van je grond zorgt ervoor dat onkruid en ziektes geen enkele kans hebben om te gedijen. Bovendien houdt mulch het vocht in je tuin goed op peil. Hou mulch altijd een paar centimeter van de plantenstengels. Doe je dit niet, dan kunnen wortels gaan rotten. En dat wil niemand!

Tip 4: Snoei de planten

Bij het lente klaar maken van je tuin moet je natuurlijk de planten niet vergeten. Hopelijk zijn je planten de winter goed doorgekomen. Snoei ze flink, zodat ze in de lente opnieuw kunnen bloeien. We raden aan om pas half april of in mei te snoeien. Er is namelijk altijd een kleine kans dat het nog gaat vriezen. Overigens moeten bloeiende planten meteen na de bloei gesnoeid worden. Daarom voorkom je dat andere bloemen worden afgesneden. Zomerplanten moet je juist in het vroege voorjaar even snoeien.

Tip 5: Kleed je tuin aan met nieuwe planten

Heb je voldoende mulch in je tuin gestrooid en zijn de planten gesnoeid? Dan is het tijd om de lente tuin aan te kleden met een paar mooie nieuwe planten. Perfecte planten voor het voorjaar zijn bijvoorbeeld leeuwenbekjes en viooletjes. Ook seringe, tulpen en zelfs tomatenplanten doen het erg goed in deze periode van het jaar. Ook leuk is om groenten te verbouwen, zoals rucola en erwten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in