Zo creëer je een organische tuin

0
323
Centranthus ruber

Tuinieren is in 2021 ontzettend populair, vooral organisch tuinieren. Organische groenten smaken bijvoorbeeld veel beter dan de gangbare rassen. Planten die worden bemest of behandeld met chemicaliën zijn namelijk zwakker en vatbaarder voor ziektes. Dit is een van de redenen om een organische tuin te beginnen. Maar hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.

Tip 1: Kies een locatie met voldoende zonlicht

Kies ten eerste locatie die dagelijks minstens zes tot acht uur zonlicht ontvangt. De meeste vruchtdragende planten, zoals tomaten, paprika’s, komkommers en meloenen, hebben de volle zon nodig om goed te functioneren en te produceren. Maak je echter geen zorgen als er iets te veel schaduw is in de tuin. Bladgroenten zoals sla, boerenkool en veel kruiden kunnen gedeeltelijke zon verdragen. Denk aan ongeveer drie uur per dag of meer. Blijf uit de buurt van grote bomen en wortels, want die kunnen voedingsstoffen en water stelen van je groenten. Zorg er daarnaast voor gemakkelijk toegang hebt tot een waterbron.

Tip 2: Gebruik voldoende potten en bescherm ze

Heb je geen grote tuin om organisch te planten? Maak je geen zorgen! Het enige wat je nodig hebt is een paar potten. Plaats de potten in beschermde zodat ze niet opvallen bij harde wind. Zorg ervoor dat je de juiste maat potten gebruikt voor in je biologische tuin.

Tip 3: Gebruik compost

Een succesvolle biologische tuin heeft een goede bodem vol met voedingsstoffen. Rijke en goed doorlatende grond stimuleert planten om te groeien. Is het de eerste keer dat je biologisch gaat tuinieren? Gebruik dan een composthoop om je grond te verrijken. Vergeet echter niet dat het een tijdje duurt voordat de compost is afgebroken.

Tip 4: Gebruik een speciale potmix

Gebruik voor een containertuin een potmix die speciaal is ontworpen voor containers. Het is lichter en draineert bovendien veel beter dan tuinaarde. Daardoor kunnen water en voedingsstoffen gemakkelijk bij de wortels van de plant komen. Zorg er ook voor dat uw potten drainagegaten hebben, want weinig kruiden en groenten zijn graag nat.

Tip 5: Kies planten met zorg uit

Het selecteren van planten die afkomstig zijn uit je eigen regio zorgt ervoor dat je een gezonde en onderhoudsarme biologische tuin kunt creëren. Gebruik bijvoorbeeld tomaten die perfect zijn voor een kouder noordelijk klimaat of tomaten die bestand zijn tegen hoge temperaturen in zuidelijke regio’s. Plant daarnaast diverse bloemen en bloeiende kruiden om bestuivers en andere nuttige insecten aan te trekken die ongedierte op afstand houden.

Tip 6: Geef op een verstandige manier water

Geef op een verstandige manier water. Te veel water kan net zo slecht zijn voor uw planten te weinig. Controleer altijd de grond voordat je water geeft. Steek je vinger een centimeter in de grond. Als de grond vochtig aanvoelt, laat hem dan met rust. Haal de watergieter tevoorschijn als het te droog is. Zorg ervoor dat je de grond rondom de basis van de planten water geeft, zodat de wortels het vocht absorberen. Niet alleen is het geven van teveel water aan de bladeren pure verspilling, het kan ook een een omgeving creëren vol ziektes. Druppelirrigatie werkt het beste voor biologische tuinen.

Tip 7: Gebruik bodembedekking

Een dikke laag organische bodembedekking helpt onkruid te bestrijden door de zon te blokkeren en zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden in de bodem. Daardoor hoef je waarschijnlijk minder water te geven. Bodembedekking zorgt ook voor een opgeruimde en mooie tuin. Deze vormen van bodembedekking zijn populair:

  • Pijnboomstro
  • Tarwestro
  • Oude houtsnippers
  • Grasresten
  • Gehakte bladeren ook goede opties.

    Mulch breekt uiteindelijk af en voegt voedingsstoffen toe aan de grond en dat is heel goed voor je biologische planten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in