Steeds meer belangstelling voor tuinieren: wat kunnen we verwachten in 2021?

0
530

Met alles wat er momenteel in de wereld gebeurt, is het fijn om te ontspannen. Steeds meer mensen voegen bijvoorbeeld groen toe aan hun leven. Letterlijk, want ze besluiten om te gaan tuinieren. Ervaren tuiniers proberen ondertussen steeds meer tuinactiviteiten uit en voegen mooie tuinmeubels toe. Tuinieren zal in 2021 dan ook veel vreugde toevoegen aan je leven. Welke trends kunnen we komend jaar verwachten?

Steeds meer belangstelling voor tuinieren

Er is sprake van een toegenomen belangstelling voor tuinieren. Steeds meer mensen zoeken naar manieren om hun eigen voedsel te kweken. Daarnaast vindt men het leuk om de tuin eens flink aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van schaduwrijke hoekjes in weelderige gebieden met veel planten.

Mensen zijn bereid om te leren over tuinieren

Ook gemakkelijk te kweken bloemen en kleurrijke boeketten zullen in 2021 steeds vaker te zien zijn. Men is bereid om steeds meer te leren over de basisprincipes van tuinieren. Hoe behandel je de grond, welke meststoffen moet je gebruiken en hoe verwijder je ongedierte? Daarnaast neemt de populariteit van duurzaam tuinieren steeds meer toe. Er is namelijk steeds meer belangstelling in milieuvriendelijk tuinieren. Alvast een paar tips voor als je dit ook wil doen:

 • Bespaar zoveel mogelijk water: Gebruik planten in je tuin die weinig water nodig hebben. Plaats ze op plekken waar de bodem altijd een beetje vochtig is.
  Ontwerp een regentuin of vang het regenwater op in een paar tonnen en gebruik het vervolgens.
 • Maak je eigen compost: Je eigen compost maken is zowel goed voor de tuin als het milieu en je portemonnee. Verdiep je online of aan de hand van een boek in hoe je moet composteren en hoe je voor de beste balans zorgt in je tuin.
  Doe aan biologische tuinieren. Op die manier ga je veilig om met onkruid, kunstmest en ongedierte.
 • Gebruik inheemse planten: Exotische planten uit het buitenland zijn op dit moment erg populair.
 • Plant bomen: Bomen zien er niet alleen prachtig uit, maar nemen ook CO2 op en geven zuurstof af. Bomen zijn een essentieel onderdeel van de natuur en ons leven. Ze zorgen voor bescherming, voedsel en onderdak voor dieren. Probeer de bomen in je tuin zo strategisch mogelijk te planten, zodat hun schaduw jouw woning kan afkoelen.

Zo ontspan je in 2021 in de tuin

De tuin is voor vrijwel iedereen een plek om te ontspannen. Ook een kleine achtertuin of een balkon kun je omtoveren tot iets moois. Wel zo fijn om het komende jaar ook lekker tot rust te komen in de tuin. Met deze tips moet dat zeker lukken:

 • Kies voor planten die weinig onderhoud nodig hebben.
 • Zorg voor koelte op warme dagen met een schaduwzeil, de schaduw van een paraplu of, als het kan, een boom.
 • Voeg het geluid van water toe met een kleine fontein op een tafeltje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in