Zo bescherm je jouw biologische tuin tegen ziektes

0
573
tuinieren met handschoenen

Heb je een biologische tuin? Dan is het belangrijk om het zo goed mogelijk te beschermen tegen ziektes en andere slechte invloeden. In dit artikel vertellen we je graag hoe je dat doet.

Tip 1: Gebruik gewasrotatie

Een van de beste manieren om je biologische tuin te beschermen is door gebruik te maken van een methode die ‘gewasrotatie’ wordt genoemd. Dit betekent dat de plantensoorten elk jaar naar andere locaties worden verplaatst. Wanneer leden van dezelfde gewasfamilie, zoals paprika’s, tomaten, en aubergines jaar na jaar op dezelfde plaats worden geplant, kunnen allerlei ziektes en plagen de planten aantasten. Ook hopen ze zich op en overwinteren in de grond. Vervolgens vallen ze de volgende keer dat een bepaalde plant wordt geplant aan. Door gewassen te verplaatsen naar verschillende locaties in de tuin, vermijd je ziektes die zich in de grond kunnen nestelen.

Welke ziektes en plagen komen er in een tuin voor?

De volgende plagen en ziekten overleven helaas in elke tuin. Je moet ze efficiënt aanpakken om verspreiding te voorkomen:

  • Virussen: Zieke planten en sommige onkruiden kunnen virusinfecties zoals het komkommermozaïekvirus (dat niet beperkt blijft tot komkommers maar ook andere pompoenplanten, sla en spinazie treft) verspreiden. Besmette planten moeten worden vernietigd. Gebeurt dit niet, dan is het waarschijnlijk dat het virus door bladluizen wordt verspreid.
  • Schurkenstreek: Dit is van de ergste aardappel- en tomatenziekten. De plaag wordt verspreid door sporen die van het ene gebied naar het andere worden geblazen. Besmette planten die op de grond zijn achtergebleven van een eerder jaar kunnen de ziekte bevatten. De plaag verspreidt zich snel in warme e vochtige omstandigheden. Het is daarom zeer belangrijk dat alle planten die door de ziekte zijn aangetast verwijderd worden.
  • Lage meeldauw: De meeste schimmels overleven in plantenresten gedurende de winter. Het opruimen van alle oude planten is daarom ontzettend belangrijk, en dit geldt ook voor eventuele zieke bladeren op de grond.
  • Bladluizen: Meestal overwinteren bladluizen als eitjes op een vaste plant. Denk bijvoorbeeld aan bomen. Bladluizen zoals kool en broccoli worden vaak gedurende de winter geteeld en bladluizen kunnen eieren leggen in stengels die in de grond zijn achtergebleven. Het is belangrijk om deze planten te oogsten voordat de bladluizen in het late voorjaar hun volgende generatie produceren.
  • Koolwortelvlieg en wortelwortelvlieg: Gewone gevleugelde insectenplagen zoals de wortelvlieg overleven als larven in de grond rond de plant. Je kunt het beste besmette planten vernietigen en gewassen om de paar jaar naar nieuwe gebieden verplaatsen. Gebruik daarnaast fijn gaas voor wortelen ter bescherming.
  • Wortelluizen: Sommige bladuizen vallen de wortels van planten zoals sla aan en overwinteren in de grond. Wanneer dit een probleem is, probeer dan te voorkomen dan de plant volgend jaar op dezelfde locatie wordt gekweekt. Je kunt het beter naar een andere plek verplaatsen en zien of het daar beter gaat.
  • Slakken: Slakken houden van alle ‘hoekjes en gaatjes’ en in het bijzonder van bodembedekking. Denk bijvoorbeeld aan stenen en hout. Door deze plekken te controleren en/of te verwijderen kun je het slakkenprobleem beheersen.

Zo houd je jouw tuin schoon

Tuinhygiëne is een belangrijke methode om ongedierte te bestrijden, maar niet de enige. Net zo belangrijk is het het stimuleren van nuttige insecten en het goed voeden van de bodem. Gebruik deze checklist om je tuin zo veilig en hygiënisch mogelijk te maken:

  • Reinig alle gereedschap en handen direct na het hanteren van besmet plantmateriaal om er zeker van te zijn dat u zelf geen ziektes in de tuin verspreidt.
  • Verwijder al het zieke plantmateriaal zodra het wordt gesignaleerd. Dit moet alleen worden gecomposteerd wanneer je gebruik maakt van zeer hete composteertechnieken, anders moet het worden weggegooid in een bak of door het diep te begraven.
  • Wees op je hoede voor het verspreiden van grond uit gebieden waar problemen zijn ontstaan, zoals knotwortel, bladluizen, enz. Het kan soms nodig zijn om je schoenen schoon te maken.
  • Houd de planten op een goede afstand van elkaar zodat de lucht goed kan circuleren. Vochtige gebieden met weinig ventilatie helpen schimmelziektes, schommels en andere ziektes en virussen om te overleven.

Tot slot: ruim je tuin op

Ruim tenslotte je tuin op aan het einde van het seizoen. Dit is een goede voorbereiding voor het volgende jaar. Zorg ervoor dat je tuin zich in een perfecte staat bevindt, zodat je in het voorjaar met gemak kunt beginnen aan je planten gewassen. Dat maakt tuinieren niet alleen leuker, maar ook veiliger en schoner!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in