Met een snikhete zomer is het van belang om je buitenplanten extra aandacht te geven. Met deze handige tips hoef je geen groene vingers te hebben om jouw planten goed te verzorgen!
Tip 1: Kijk goed naar de vaste plek van je buitenplant
Voordat je begint met het planten van je groen, is het verstandig om eens goed naar je tuin te kijken. Zet ze nooit in de volle zon, maar zoek een plekje waar ze ook schaduw hebben. Is het onmogelijk om ze op een andere plek te zetten, dan in de zon? Zet dan een beschutting voor ze neer, zoals een parasol of tuindoek. Planten en bloemen kunnen in de volle zon namelijk verbranden en uitdrogen.
Tip 2: Gebruik een verstuiver
Geef je groen altijd water in de ochtend of avond, zodat bladeren niet verschroeien. In de avond kunnen wortels het beste vocht opnemen. Benevel met een verstuiver regelmatig de tuinplanten, zodat de lucht om hen heen verkoelt. Je kunt een grote bak met water naast de potplanten zetten. Het water dat verdampt komt in de lucht en verfrist je planten.
Tip 3: Gebruik geen plantenvoeding
Anders dan je misschien zult denken, maar planten hebben in de zomer absoluut geen extra voeding nodig op snikhete dagen. De meststoffen verhinderen de opname van voedingsstoffen en je plant wordt er echt niet blij van.
Tip 4: Ga plukken in plaats van snoeien
Van snoeien komt groeien, maar dat kun je beter voor de zomer doen. Tijdens de hete zomer kun je uitgebloeide bloemen makkelijk eruit plukken en uitgedroogde verkleurde bladeren, het liefst eruit knippen. Planten houden meer energie over om gezonde bladeren en bloemen gezond te houden dan zich te bekommeren om bladeren die afsterven.
Zorg voor een goede bodemstructuur
Tot slot: Een goed begin is het halve werk
Een goed begin voor je planten is het halve werk. Met kwalitatieve pot- of tuingrond voor je tuinplanten in aarde, heb je alvast een goede voedingsbron. Het houdt vocht langer vast en helpt tegen uitdrogen. Geef bij voorkeur water op de grondaarde, om zo bladschimmel te voorkomen door vocht. Met een mulchlaag van vijf cm aan de onderkant van je planten, wordt het bodemvocht beter vastgehouden, zijn ze bestand tegen ziekten en voedt je de grondbodem, wat essentieel voor de wortels is. Het materiaal voor de mulchlaag zit in cacaodoppen en sier- of boomschors.