Plant in het zonnetje: de goudsbloem

0
439
goudsbloem

Het voorjaar is begonnen, en dat betekent dat het tijd is om zomerbloeiers te zaaien. Met zomerbloeiers breng je kleur en leven naar de tuin. Veel insecten hebben bloemen nodig om te overleven, waardoor je met een bloeiende tuin veel bijen, vlinders en andere mooie insecten aantrekt.

Vandaag zetten we een bijzondere bloem in het zonnetje: de goudsbloem. Deze gouden bloem, die een beetje aan de margriet doet denken, is een echte opvaller.

Wat is de goudsbloem?

De goudsbloem, of de Calendula Officinalis, is een eenjarige plant die van nature voorkomt in Midden- en Zuid-Europa en Azië. Als tuinplant wordt de vrolijke bloem over de hele wereld gekweekt. De bloem heeft ook genezende eigenschappen: denk bijvoorbeeld aan calendulazalf. De plant trekt wanneer hij in bloei is veel verschillende bestuivers aan, wat het een goede plant maakt voor in de moestuin.

Een pracht in de tuin

De goudsbloem is eenjarig, maar je kunt na de bloei gemakkelijk de nieuwe bloemzaden verzamelen om ze volgende jaar uit te zaaien. Ook kunnen ze zichzelf op die manier uitzaaien. Daardoor geniet je jarenlang van deze zomerbloeier.

De goudsbloem is geen moeilijke plant om te verzorgen. Omdat de plant wel wat vorst kan hebben kun je al vroeg beginnen de goudsbloem te zaaien. De zaden kiemen, afhankelijk van de temperatuur, binnen één tot drie weken. Bescherm de jonge planten goed tegen slakken. Geef de goudsbloem een mooi plaatsje in de zon en geef hem genoeg water. Hierdoor zal hij mooi en rijk bloeien.

Eetbare bloem

Wist je trouwens dat de bloembladen van de goudsbloem eetbaar zijn? Je kunt ze goed gebruiken in een salade, maar ze lenen zich ook goed om bijvoorbeeld een aardappelpuree geler te kleuren. Omdat de bloem zo rijk bloeit kun je er tijdens de bloei gerust een aantal oogsten om in verschillende gerechten te gebruiken.

De goudsbloem bloeit lang, afhankelijk van het zaaien. Ze kunnen van juni tot september in bloei staan, maar als je ze laat zaait kan het zijn dat de planten zelfs in november nog bloeien. Met goudsbloemen geniet je lang van kleur in de tuin.

Bloemenzaden

Wil je zelf bloemen in de tuin zaaien? Voor bloemenzaden hoef je niet meer speciaal naar het tuincentrum (ook al is dat geen straf). Je kunt ze tegenwoordig ook met gemak online kopen. Online speciaalzaken hebben vaak een uitgebreid assortiment, waardoor je precies de bloemzaden kunt vinden die je nodig hebt. Daarmee maak je je tuin in no time klaar voor het zonnige weer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in