Zo maak je jouw tuin perfect klaar voor de zomer

0
265
fruitboom snoeien

Als tuineigenaar weet je dat tuinonderhoud heel belangrijk is om je tuin gezond te houden. Met de eerste zonnestralen, weet je dat de lente weer gauw in aantocht is en dat het weer tijd is om je tuin in orde te maken. Bekijk de tuin vanuit alle hoeken en begin met een plan van aanpak.

Opruimen en schoonmaken

Misschien niet het leukste om te doen, is om te beginnen met opruimen en schoonmaken van je tuin. Je hebt dan een beter tuinoverzicht en kunt dan beter zien wat je allemaal moet doen. Begin met het harken van losse bladeren en takken, onkruid wieden, vegen van het terras en ander vuil, uit de tuin te verwijderen. Met eventueel de hogedrukspuit kun je groene aanlag op tegels en schuttingen verwijderen.
Je gazon gezond maken

Tip: Geef extra voeding aan het gazon

Na de winter kan je gazon er groezelig, kaal en levenloos uitzien. Tijd voor een opfrisbeurt. Begin vroeg in het voorjaar met het bemesten van het gazon. De grondbodem heeft dan tijd om bij te komen en weer vruchtbaar te worden. Geef je gazon extra voeding, zodat je verzekerd bent van een snelgroeiende mooie groene perk. Heb je hier geen zin en geduld voor? Overweeg dan kant- en klare grasmatten of kunstgras.

Nieuwe planten erbij

Haal de dode planten eruit en zet er nieuwe voor in de plaats. Snoei dode takken uit de struiken en bomen. Heesters terugsnoeien doe je het beste in het voorjaar. Jonge bomen en planten hebben iets meer verzorging nodig dan bestaande bomen en struiken in de tuin. Hun wortelen moeten nog in de grond settelen en het is belangrijk dat zij door warmte niet uitdrogen. Besproei je groen altijd in de morgen of in de avond. Met de volle zon zullen de bladeren verbranden.

Zet je tuinterras klaar

Nadat je je tuinmeubelen goed hebt afgesopt, kun je ze weer mooi uitstallen op je terras. Met de schone kussens erop ziet je tuin er weer fris en fleurig uit. Maak de tuinverlichting in orde of zet er tuinfakkels in, die je rondom je tuin neerzet. Schuif de parasol uit en zet hem tegen de volle zon. Gezellige lentebloemen op je tafelterras nodigen uit om in de tuin te zitten.

Hou je tuin gezond en in evenwicht met wilde dieren

Met een zomerklaar terras is je tuin weer gezond en dat merken de kleine wilde diertjes die in je tuin leven ook. Om een gezonde tuin te behouden is het noodzaak om de natuur een handje te helpen, door in de zomer zo weinig mogelijk te snoeien en onkruidverdelgers en chemische stoffen te gebruiken. Insecten en kleine diertjes zullen je helpen je tuin gezond en in evenwicht te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in