Bijzondere feiten over planten deel I

0
369
goudsbloem

Er zit veel meer in onze tuinen en ook veel meer leuke planten dan we begrijpen. Overal in onze tuinen zitten fantastische trucjes verstopt. Hieronder zijn enkele zeer fascinerende realiteiten die je nog niet te weten bent gekomen over planten!

1. Een zonnebloem is niet zomaar een bloesem. Zowel de wazige bruinachtige faciliteit als de tijdloze gele bloemen zijn echt 1.000 – 2.000 eigen bloesems, samengehouden op een eenzame stengel.
2. Er zitten meer micro-organismen in een theelepeltje aarde dan er mensen op aarde zijn. Microben zijn belangrijk om je grond vol voedingsstoffen te houden.
3. Praten tegen planten om ze te helpen groeien is een bekend oud tuiniersverhaal, maar studies hebben aangetoond dat trillingen (zoals muziek, of misschien zelfs het zoete geluid van je stem) de plantengroei kunnen beïnvloeden. Bovendien hebben de Myth Busters (in een weliswaar niet zo wetenschappelijk onderzoek) een stille kas vergeleken met een kas waarin ze een soundtrack met stemgeluid lieten doorklinken, en ontdekten dat de planten in de laatste meer groeiden.
4. Vlinders worden misschien meer aangetrokken door je onkruid dan door je bloemen. Volgens het Smithsonian Institute zijn nieuwe cultivars van populaire bloemen gekweekt voor betere kleur en grootte, maar hebben ze daarbij vaak hun geur verloren. Door te kiezen voor heirloom bloemzaden kun je ze ook jouw kant op laten vliegen.
5. Sommige van jouw favoriete vruchten zijn eigenlijk deel an de de rozenfamilie. Kersen, frambozen, aardbeien en nog veel meer zijn rosacea.
6. Wist je de vanilleboon afkomstig is van een orchideeënsoort? En het is niet de enige zoetgeurende soort: “Een oncidum hyrbrid genaamd Sharry Baby ruikt naar chocolade,” zegt George Hatfield, voorzitter van de Santa Barbara Orchid Show. “Net zoals je Jelly Belly bonen zou combineren om nieuwe smaken te creëren, kun je orchideeën combineren om een tuin te creëren die ruikt als een dessertbuffet,” zegt Hatfield.
7. Wishbone flower is echt. Torenia wordt de wensbeugelbloem genoemd.
8. De hoogste groeiende boom ter wereld is de kustsequoia (Sequoia sempervirens), die zich uitbreidt langs de kustlijn van de Stille Oceaan in de USA, meestal in The golden state. Opmerkelijk genoeg is het niet ’s werelds oudst groeiende boom; die eer komt waarschijnlijk toe aan een borstelkegelpijnboom (Pinus aristata).
9. De snelstgroeiende houtplant ter wereld kan in één dag 35 centimeter groeien.
10. Waar komt het maken van rode wijn vandaan? Opgravers hebben zowaar bewijs gevonden dat druiven in Mesopotamië (het huidige Irak) ongeveer 8.000 jaar eerder werden uitgebreid om witte wijn te maken, hoewel de oude Egyptenaren de eerste waren die de procedure voor het maken van rode wijn ongeveer 5.000 jaar eerder op video vastlegden.
11. Welke bloem was ooit waardevoller dan goud? Tulpen kunnen na te zijn afgesneden nog wel een centimeter per dag doorgroeien. Betekent dit dat geld echt aan bomen/bollen groeit?
12. De smaakstof van vanille komt van de peul van een orchidee, Vanilla planifolia. De peulen heten vanillebonen, ze zijn meer verwant aan maïs dan aan sperziebonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in