Bijzondere feitjes over planten deel II

0
378

Er zit veel meer in onze tuinen en ook veel meer leuke planten dan we begrijpen. Overal in onze tuinen zitten fantastische trucjes verstopt. Hieronder zijn enkele zeer fascinerende realiteiten die je nog niet te weten bent gekomen over planten!

1. Het woord ananas komt van Europese ontdekkingsreizigers die dachten dat de vrucht het uiterlijk van een dennenappel combineerde met vruchtvlees als dat van een appel.
2. Uit landbouwkundig oogpunt zijn zowel avocado’s als pompoenen vruchten, geen groenten, omdat ze de zaden van de planten baren. Rabarber, daarentegen, is een veggie.
3. Waar komen kerststerren vandaan? Wel ze waren burgers van Mexico, kregen de USA in 1825 van de allereerste minister van de VS naar Mexico, Joel Poinsett, naar wie de plant genoemd is.
4. Kleine luchtzakjes binnenin veenbessen zetten ze aan tot springen en zorgen ervoor dat ze drijven in water.
5. De bloem van de titanaronskelk (Amorphophallus titanium) is de grootste onvertakte bloem ter wereld en kan tot 15 voet hoog worden. Een soortgelijke geur komt van Rafflesia, een andere plant die uit de regenwouden van Sumatra komt. Beide planten ontwikkelden hun geur zodat ze door vliegen bestoven konden worden; ze concurreren niet met andere bloeiers om vlinders en kolibries.
6. Delen van de oleander (Nerium oleander), een aantrekkelijke mediterrane inheemse bloeiende haag, zijn schadelijk. Het eten van afgevallen bladeren van oleander kan darm-, hart-, zowel als hoofdzenuwenproblemen veroorzaken, en ook mogelijk dodelijk zijn.
7. Angiosperm is de taxonomische naam voor bloeiende planten en beschrijft ook de zaden die in pillen of vruchten worden gebaard. Niet-bloeiende planten–dennen, sparren, sparren, jeneverbessen, lariksen, cycaden, en ook ginkgo’s–worden gymnospermen genoemd.
8. Welke bloesem lijkt op een draak? Het is de kostbare leeuwenbek bloesem, hij lijkt op een draak, en ook als je op de zijkanten drukt, verschijnt de bek van de draak die zowel open als dicht gaat.
9. Het verschil tussen nectarines en perziken is dat nectarines geen donzige schil hebben. Je kunt perziktakken enten op een nectarine boom of nectarinetakken op een perzikboom, zodat je beide soorten vruchten hebt.
10. Welke vrucht heeft zaden aan de buitenkant? Het is de enige vrucht die zijn zaden aan de buitenkant draagt.
11. Het zijn zwavelverbindingen die ervoor zorgen dat u tranen in de ogen krijgt van gesneden uien. Volgens de National Onion Association vermindert het probleem door de ui te koelen en het worteleinde het laatst af te snijden.
12. Bomen zijn de langst levende organismen die op aarde bestaan!
13. Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten, verwant aan bonen en linzen. Ze bevatten meer eiwitten, niacine, foliumzuur en fytosterolen dan welke noot dan ook, volgens de National Peanut Board, (en ja, er is echt een National Peanut Board).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in