Deze tuintrends kunnen we zeker verwachten dit jaar

0
495
tuinieren met handschoenen

Wat een achtbaan was 2020. En aan de onrust komt dit jaar nog geen einde, zowel sociaal als politiek, samen met de wereldwijde pandemie. Het zijn roerige tijden. Interessant genoeg zien we een grote toename van het aantal mensen dat ontspanning zoekt door te gaan tuinieren.

Voorjaarskoorts op komst

Steeds meer mensen hebben tuinieren als hobby. Ze verzorgen graag hun tuin en willen het aantal planten uitbreiden. Ook dromen ze van nog meer groenten en een milieuvriendelijke en mooie tuin. De kans is groot dat we allemaal ‘voorjaarskoorts’ krijgen. Tijdens de winter zaten we allemaal verlangend naar buiten te sturen. Maar nu de lente is aangebroken is het tijd om weer in de achtertuin, op het terras of op de patio te gaan zitten.

Trend 1: Eco-bewuste tuinbouw

Of het nu gaat om het kweken van nog meer inheemse planten of uitbreiden op natuurlijke wijze: mensen gaan zeker op zoek naar nog meer methoden om hun tuin milieuvriendelijker te maken. We verwachten dat mensen nieuwsgierig zullen zijn naar compostering, het stimuleren van biodiversiteit, natuurlijke insectenbestrijding en bemesting, naast het verbeteren van de effectiviteit van water.

Trend 2: Samenwerkingen met tuinbouw

We verwachten dat tuinliefhebbers op zoek zullen gaan naar kansen om extra nauw samen te werken met hun regionale tuinbouwbuurt, om te leren van ervaren tuinliefhebbers die de buurtproblemen al geruime tijd onder controle hebben. Daarnaast is er toegenomen belangstelling te zien voor betrouwbare bewateringssystemen, onkruidbewaking, en ook vuilverbetering technieken.

Trend 3: Op maat gemaakte verhoogde tuinbedden

Verhoogde tuinbedden zijn een periode populair geweest. Een tijdje waren ze uit de mode, maar in 2021 zijn ze weer helemaal terug. We verwachten in 2021 een aantal verhoogde bedden te zien die regelrechte sculpturale kunstwerken genoemd mogen worden

Trend 4: Natuurlijke kruiden

Ook natuurlijke kruiden zijn in 2021 in opkomst. Ze krijgen veel meer ruimte dit jaar. Mensen proberen in de lente zelf aan de slag te gaan met zaden. Dé vraag van dit jaar: ‘hoe kunnen we onze tuin veel duurzaamer bestuiversvriendelijker maken en veel meer van ons eigen voedsel verbouwen?

Trend 5: Meer verbonden met de natuur

De sociale reset van 2021 heeft ook positieve gevolgen. Het heeft ervoor gezorgd dat veel mensen opnieuw verbonden zijn geraakt met de natuur. Dit zal zeker van belang zijn voor onze toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in