Hoe zorg je voor een veilige tuin? Deel II

0
317
sierboom snoeien

Een tuin is een heerlijke plek, maar moet wel onderhouden worden. Het is even wat werk, maar uiteindelijk pluk je er de vruchten van. Wie wil er nu niet op een zonnige dag lekker in de tuin zitten met een hapje en een drankje? Begin zo vroeg mogelijk met het veilig maken van je tuin. Met onze handige tips moet dat vast lukken! Wil je na het lezen van dit artikel nog meer tips voor een veilige tuin? Lees dan ook deel I.

Tip 1: Zorg voor een goede bodem

De bodem is de basis van je tuin. Als je zanderige of met klei gevulde grond hebt, ga je vochtproblemen krijgen waarbij je teveel óf te weinig ocht hebt. Vochtproblemen kunnen tot ziekten leiden. Zorg ervoor dat je je grond test en hem wijzigt. Zo kan hij goed draineren en je planten dienovereenkomstig voeden.

Tip 2: Gebruik mulch

Het is belangrijk om rond de basis van je planten te mulchen. Mulch voorkomt dat er vuil op de stam van je planten komt als ze water krijgen. Het helpt zeker om het nodige vocht voor elke plant vast te houden zodat ze goed bewaterd blijven.

Tip 3: Wissel van gewassen

Wisseling van gewassen is belangrijk in elke tuin. Als je je planten jaar na jaar op dezelfde plaats laat staan, begint ongedierte door te krijgen waar het heen moet om zich te voeden. Ook krijgen ziekten zo de kans om wortel te schieten in je bodem. Dit alles kun je vermijden door gewassen om de paar jaar te wisselen. Dat betekent dat je planten niet 4 jaar achter elkaar op dezelfde plaats staan.

Tip 4: Geef onkruid geen kans

Onkruid geeft niet alleen ongedierte en ziekten een uitstekende voedingsbodem, maar het concurreert ook met je planten om voedingsstoffen. Het is belangrijk om onkruid te trekken zodra je het ziet. Als je toelaat dat ze je tuin overnemen, is het moeilijk ze weer onder controle te krijgen.

Tip 5: Gebruik koud water tegen bladluizen

Wist je dat koud water een manier heeft om insecten naar de heuvels te doen trekken? Als je bladluizen op je planten hebt, bespuit ze dan met koud water. Koud water zal ervoor zorgen dat ze je planten loslaten en uit je tuin wegtrekken.

Tip 6: Gebruik zeepsop

Als je hardnekkige wantsen in je tuin hebt, probeer dan zeep aan het koude water toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de buitenste laag van hun lichaam verslechtert en zou bladluizen en mijten moeten afschrikken om in je tuin rond te blijven hangen.

Tip 7: Spray planten in met zeepsop met peper

Als je naar je tuin gaat, is het ontmoedigend om te zien hoe insecten een maaltijd maken van planten waar je hard voor gewerkt hebt om ze te laten groeien. Probeer een oplossing van zeepwater te sproeien waar ook peper in zit. Dit maakt de planten minder begeerlijk van smaak.

Tip 8: Ga schimmels te lijf met met zuiveringszout en azijn

Wanneer je probeert biologisch te tuinieren kan het ontmoedigend zijn als je schimmel op je planten ziet verschijnen. De juiste afstand houden en water geven door een irrigatiesysteem helpen. Als je echter al schimmel hebt ontwikkeld, probeer dan zeepwater te sproeien met zuiveringszout en azijn door elkaar op je planten. Het is namelijk een natuurlijke fungicide.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in